Najboljši triki, ki vas bodo spremenili v žar mojstra

Sezona žara je odprta in nekaj trikov ne bo odveč.

Ste letos že pripravili prvi piknik? Če še ne, je skrajni čas, da preberete spodnje trike, ki vas bodo tako navdušili, da jih boste želeli preizkusiti že ta vikend.

Priporočamo tudi: Slovarček žara 2020: kaj je novega pri trgovcih in mesarjih

Zamrznjeni ražnjiči

Če boste na žaru pekli ražnjiče, lahko brez težav uporabite zamrznjene, a tokrat ne govorimo o mesu, temveč le paličicah za na raženj. Da se te na žaru ne bi zažgale, jih predhodno namočite v mrzlo vodo. To storite vsaj pol ure preden jih želite uporabiti, da pa tega koraka slučajno ne bi pozabili, priporočamo, da že danes namočite paličice, nato pa jih kar v čim večjem številu shranite v zamrzovalnik. Tako bodo vedno pripravljene, ko jih boste potrebovali.

Hrustljava rebrca

Če obožujete rebrca, pri njihovi pripravi nikakor ne smete pozabiti na naslednji korak. Slecite membrano, ki prekriva ta slasten del mesa. Ta se namreč med peko na žaru nikoli ne zmehča in preprečuje, da bi rebrca hrustala, kot si želimo. Najlažje boste membrano odstranili tako, da z žlico in prstom zgrabite njen rob, nato pa jo do konca slecite s pomočjo papirnate brisačke. Šele po tem koraku rebrca začinite.

Pečena zelenjava

Ob mesu se gotovo prileže zelenjavna priloga, a včasih je majhne kose zelenjave težko speči na žaru, saj njeni kosi padajo skozi rešetke. V tem primeru si pomagajte z mrežo, ki jo sicer uporabljate za hlajenje piškotov in kruha, saj ima precej ožji razmak med posameznimi kovinskimi paličicami. Tako bo zelenjava tudi v resnici ostala na žaru in ne med ogljem.

Ko pečete ribe …

Vam bo nadvse prav prišla limona, ki bo ribam dodala okus, poleg tega pa preprečila, da bi se te prilepile na rešetke žara. Mehko ribje meso se namreč hitro prilepi nanje, to pa preprečimo tako, da na tanke kosce narežemo limono, nato pa jo položimo na žar. Ribje meso namesto na rešetke tako položimo kar na rezine citrusa. Ribe se bodo kljub »pregradi« odlično spekle, poleg tega pa bodo dobile še odlično limonovo aromo.

Pečen strok česna

Če ste ljubitelj česna, vam bodo gotovo všeč njegovi pečeni stroki. Ko boste naslednjič pekli meso, poleg specite česen tako, da strok prerežete vzdolžno, pokapljate z oljčnim oljem ter ga ovijete v aluminijevo folijo. Položite na žar in specite, da se česen zmehča. Uporabite ga lahko kot prilogo, zelo okusen pa bo tudi za začinjanje pireja, solat in podobnih jedi.

Namastite žar

Žar boste najbolj učinkovito namastili tako, da uporabite hlajeno olje. Predlagamo, da uro preden prižgete žar, v hladilnik shranite v olje namočeno kuhinjsko krpo, zavito kot palačinko. Hladno olje bo preprečilo, da bi imela peka okus po žarkem in da bi se olje pregrelo, saj pričenjamo z nižjo temperaturo.

Preberite še: VIDEO: Najboljša domača pica

Fotografija: Photo by Evan Wise on Unsplash

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana