Najpogostejše napake, ki jih zagrešimo pri cvrtju krofov

Opozarja blogerka Urška Fartelj, 220 stopinj poševno.

Vsako leto se v pustnem času spopadamo z istimi težavami. Da bodo letos rezultati našega truda mojstrski, smo se posvetovali z Urško, ki nas je opozorila na vse naše napake, zaradi katerih te mastne dobrote niso takšne, kot bi si želeli.

1. Moji krofi nimajo obročka

Urška opozarja, da moramo biti pozorni na štiri podrobnosti:
– krofi morajo biti dovolj vzhajani;
– da nimamo prevročega olja, temveč se krofi pečejo počasi;
– pozabljamo na pokrovko: ko krofe dodamo v vroče olje, jih moramo takoj pokriti, da se lepo dvignejo na toplem;
– ko se na prvi strani zapečejo, jih je treba hitro in previdno obniti: Urška za to uporabi kar kitajske palčke.

2. Krofi so premastni

Krivo bo premrzlo olje, zaradi katerega krofe predolgo cvremo. Prav tako jih takoj po cvrtju najverjetneje niste odcedili na rešetki, temveč le odložili na prtiček, od koder olje ni moglo odteči.

3. Barva je pretemna

Že res, da mora biti olje za cvrtje vroče, a ni potrebno pretiravati. Temni krofi so namreč posledica prevročega olja, opozarja Urška. Brez skrbi, najverjetneje ste se že živčno vprašali, kaj je prehladno, prevroče in kolikšna je ravno pravšnja temperatura: krofe pečemo počasi na 170 stopinj, to je nekje na tretjini jakosti štedilnika. V posodi naj bo za kakšne tri prste olja po višini posode, da se kroglice ne bodo dotikale dna, temveč bodo plavale.

4. Luknja v krofu

Ponovno: bili so ali preveč ali prehitro vzhajani. Zapomniti si velja, da ne potrebujejo pretirane toplote za vzhajanje. Če ste za izboljšanje arome uporabili limono, je ravno ta v kombinaciji s kvasom naredila svoje. Pomembna je tehnika oblikovanja teh dobrot, saj so votli največkrat krofi, ki jih izrezujemo ozirom razvaljamo. Tisti, ki jih preprosto oblikujemo v kroglice, niso nikoli votli, iz izkušenj svetuje Urška.

5. Zakaj krofi niso debeli?

Ste krofe med vzhajanjem obrnili? Napaka! Tega ne počnite. Najverjetneje ste jih tudi preveč sploščili z rokami in pozabili ste na pokrovko, ko ste jih dali v olje. Prav tako je razlog za premalo napihnjene krofe prevroče olje, v katerem se kroglice niso imele časa napihniti, ali pa ste jih razvaljali pretanko. Zapomnite si: za mini krofe izrezanega premera pet centimetrov naj bo debelina dva centimetra.

Zdaj, ko poznate osnove, nas spremljajte, kmalu namreč objavimo tudi Urškin odličen recept za krofe in sfuzlance, nad katerimi bodo najbolj navdušeni otroci!
Preberite še: Katera vrsta maščobe je najboljša za cvrtje pustnih dobrot

Fotografija: Thinkstock

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana