Najpreprostejši trik za čiščenje žara

Čiščenje žara ni nujno zoprno opravilo.

Ste letos že imeli prvi piknik? Potem ste gotovo že opravili tudi čiščenje žara in zraven malce potožili, češ, kako nadležno opravilo je drgnjenje maščobe z rešetk. Slednje seveda nikakor ni zabavno, a v resnici ni nikakršne potrebe po tem, da bi bilo tako zapleteno.

Obstaja namreč povsem preprost trik, kako žar očistiti na hiter način, brez uporabe agresivnih razmaščevalcev, in pri tem prihraniti čas.

Odstranimo bakterije

Ker imamo žar ponavadi postavljen, če pa je premični, pa tudi pospravljen zunaj, se nam včasih zdi, da njegovo temeljito čiščenje ni tako nujno. A v resnici gre za ostanke hrane, ki kljub temu, da so izpostavljeni visokim temperaturam, še vedno lahko predstavljajo dom za bakterije.

Žar bomo torej dobro očistili, to pa bomo storili z le dvema pripomočkoma. Potrebovali bomo namreč aluminijasto folijo in staro brisačo.

Postopek čiščenja

Najprej rešetke žara dobro obrišite s suho brisačo, nato jih pokrijte z dvema plastema aluminijaste folije, žar prižgite na najvišjo temperaturo in zaprite njegov pokrov. Pustite, da se vse skupaj peče približno 25 minut. Nato (previdno!) odprite žar in odstranite folijo. Pustite, da se žar ohladi, nato pa z brisačo obrišite saje.

Tako, žar je očiščen, razkužen in pripravljen na ponovno uporabo! Če tej tehniki ne zaupate, pa lahko preberete, kako žar očisti mojster Matej Stipanič.

Preberite še: Pečene paprike s feto

Vir: Huffpost.com
Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana