Odprta Kuhinja

Napovednik: Kaj boste ta vikend kuhali z Okusi

Odpri galerijo
A+   A-
V kuhinji se da pomagati k boljšemu počutju celo pri tako zahrbtni težavi, kot je spomladanska utrujenost.



Vsako leto v tem času se naša sodelavka Beba Splichal spomni na ajurvedo, indijsko medicino, ki ima veliko nasvetov za prehod iz zime v pomlad. Ajurveda priporoča, da se v tem času predvsem očistimo strupov, ki so se v hladnem obdobju leta neopazno nalagali v našem telesu. Zaradi toksinov smo utrujeni, težke noge vlečemo za seboj, že misel na akcijo je naporna, nad glavo visijo koprenasti oblaki zaskrbljenosti. Po ajurvedi je hrana zdravilo. Za razstrupljanje je treba v kuhinji uporabljati vsestransko začimbo kurkumo, topel in poživljajoč ingver, poper, koriander in cimet. Iz semen janeža in kumine kuhamo čaj ali ju dodamo kar med hrano. Zapovedan okus tega obdobja je trpko grenko, torej radič, motovilec, regrat, šparglji, mladi listi koprive. Za dobro čistilno akcijo je priporočljiv tudi zmeren post, na primer en dan v tednu samo zelenjavna juha. Iz česa smo skuhali detoks juho, preverite v Okusih.

Za zajtrk, kosilo ali večerjo, kot priloga ali glavna jed in tudi sladica. Polenta je vsestranska, pa še zdrava in okusna. Kremasto jemo z mlekom, žlico jogurta ali kisle smetane, postrežemo jo kot prilogo k ribjemu brodetu, seveda se odlično ujame z golažem in tudi mesnimi kroglicami ... Tedenski jedilnik prinaša recept za ocvrte polentne kroglice, v katerih se skriva slastna mocarela.

Okusi so vsako soboto priloženi Slovenskim novicam. V tej številki se sladkamo zdravo: z ovsenimi piškoti.

Na Slovenske novice se lahko naročite tukaj.

Naj vas naslovnica zapelje …

ni podpisa
ni podpisa
Datum Objave: 26.3.2019 ob 15:03

Več iz te teme:

napovednikOkusi

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja