Naravna barvila: Kako naredimo pirhe v negativu (VIDEO)

Kot pirhi s čebulo – samo da je ni.

Že dolgo me je vznemirjal recept za pirhe v negativu, ki sem ga pred leti videla v knjigi Špele Vodovc Cook Eat Slovenia. Ko sem ga preskusila in malo dodelala po svoje, sem mimogrede iznašla (vsaj mislim!) tudi to, kako jajčka lažje spravimo v najlonko, pa kako se izognemo odtisu nogavice na naši mali velikonočni umetnini.

Fotonegativna jajca je, smo brali v knjigi Cook Eat Slovenia, izumila avtoričina mama, ki je skuhala jajca po enakem postopku, kot če bi jih barvala s čebulo. Le da te ni dodala. Je pa dolila nekaj več kisa in tako se je zgodilo, da je jajce postalo svetlo, le tam, kjer je bil nalepljen listek, se je ohranila prvotna barva. Tega še Tik Tok ni pogruntal! 🙂

Za tak način barvanja je torej najbolje dobiti čim temnejša jajčka. Izvorni recept priporoča tudi uporabo šipkovega čaja: naredila sem poskus in del jajc kuhala tudi brez, ampak so bila zares lepša tista iz lonca, kjer je bil dodan. Iz tega sklepam, da tudi čaj deluje kot blago korozivna kislina.

Kakšno časovnico priporočamo?

Del jajc sem skuhala tudi po postopku za temeljito razbarvanje na belo, ki zahteva precej močnejšo koncentracijo kisa, v razmerju 1:1 z vodo, in po časovnici, ki jo že nekaj let predlagamo kot optimalno, da je jajce tudi znotraj pravilno kuhano: torej ne gumijasto in s sivim rumenjakom. Jajca zavremo, pustimo vreti minuto, dve, potem jih pokrijemo in v kropu pustimo še kakih 17 do 19 minut, odvisno od velikosti, nato pa z mrzlo vodo ustavimo kuhanje.

Pri drugem delu jajc sem se ravnala po izvornem receptu iz knjige Cook Eat Slovenia. Pod črto: priporočamo vam slednjega, z manj beljenja in točno po postopku, ki ga je opisala Špela Vodovc. Ti pirhi so subtilni in prav lahko jih je narediti, pa potem še malo okrasiti s katero koli rastlinsko barvo, ki jo imate pri roki.

Jajca, ki so razbarvana do skoraj bele, pa bodo deležna velikega navdušenja predvsem prvi dan: del, kjer je bil listek, bo namreč ostal reliefen in je neverjetno, umetniško lep. Vendar se v porozno lupino tako močna koncentracija kisa zažre in jo razgrajuje naprej, zato postane zelo krhka in nepredvidljiva. Taka jajca so za takojšnjo porabo.

In trik z najlonko

Ko sem se tako trudila, da bi bila jajca na koncu čim bolj fotogenična, sem se znova zavedela, da jih pravzaprav ni lahko spraviti v najlonko. Listki se radi zgubajo, ko nogavico zategnemo, pa je tam, kjer je zvezano, tkanina gostejša in se naredijo bele zvezdice. Če imamo najlonke odrasle velikosti, so tudi preširoke za samo eno jajce, zato se rade v enem delu zgubajo in spet povzročijo drugačno barvo. V vsakem primeru je pomoč zelo dobrodošla.

Kadar je na voljo samo en par rok za barvanje – kar se, bodimo iskreni, rado zgodi v družinah, kjer so otroci že odrasli –, je zato veliko lažji način, ki ga doslej tudi še nismo zasledili: da več jajčkov zvežemo skupaj v en »oddelek«. Tako tudi ni nadležnih odtisov najlonk, ker sta vozla točno med jajčki. Za ta trik bo najbolje, če si pogledate naš videovodnik.

Ta recept je tudi za tiste, ki nimajo pri roki čebulnih olupkov, da bi jih kupovali, pa se jim zdi največja mogoča norost, ali za tiste, ki bi svoj lepi čebulni set radi popestrili z njegovim diametralnim nasprotjem.

Pirhi v negativu

  • 10 jajc s čim temnejšo lupino
  • alkoholni kis, sol
  • za manjšo pest šipkovega čaja
  • nekaj ščepcev soli
  • najlonke, vrvica, škarje, rokavice
  • dekorativni listki in cvetovi
  • za dve pesti najcenejših zamrznjenih borovnic

Priprava

1. Hlačnico najlonk zvežemo z vrvico in odrežemo kakšnih 20 cm nad vozlom. Z zvezanim delom navzdol nato nogavico vpnemo na lonček premera približno 15 cm, da nastane nekakšen trampolinček.

2. Pripravimo jajca: umijemo jih in na mokra lepimo listke in rožice. Na razpeto nogavico odložimo jajce z okraskom navzdol, nato pa jo previdno snamemo z lonca in trdno zavežemo, da ostane zelo napeta. Tako ponovimo še s tremi ali štirimi jajčki, nato pa nastalo culico na vrhu čim bolj trdno zavežemo z drugo vrvico. Vozel bo umeščen ravno med njimi. Pomembno je, da je nogavica zelo napeta tam, kjer drži listek, dekoracijo.

3. Enak postopek ponovimo že z drugimi petimi jajčki, potem obe culici preložimo v večji lonec in dolijemo tekočino. Tu se moramo odločiti: če želimo jajca razbarvati do belega, naj bo pol kisa in pol vode, jajca naj v tem zavrejo. Potem jih v kropu pustimo še 17 do 18 minut, na koncu pa zalijemo z mrzlo vodo in tudi dobro operemo.

4. Če želimo naravnejši odtenek, in to vam tudi bolj priporočamo, dolijemo toliko vode, da je centimeter nad jajci, dodamo 3–4 žlice kisa, sol in šipkov čaj, zavremo in pustimo rahlo vreti približno 10 minut.

5. Medtem pripravimo dodatno barvilo: borovnice skuhamo z nekaj soli in vode, pretlačimo in ohladimo.

6. Jajca so zdaj pripravljena: tista, ki so razbarvana v belo, imajo krhkejšo lupino in je treba z njimi nežno rokovati: previdno jih vzamemo iz nogavice, umijemo in odstranimo ostanke listkov ter pomakamo v pripravljeno borovničevo barvo in pazljivo obrišemo. Obarvala se bodo takoj.

7. Jajca, ki jih nismo tako močno razbarvali, bodo malo temnejše barve in trše lupine in te lahko hranimo v hladilniku nekaj dni.

8. Ko jih obarvamo še z borovnicami, jih pomažemo s koščkom slanine, da se lepo svetijo.

Kaj je bilo prej: kura ali jajce?
Priporočamo še: Tako naredimo mini pehtranove potičke s skuto in sirom maskarpone

Fotografije in video: Sonja Ravbar

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed