Naslednjič, ko boste jedli ananas, obvezno naredite to

Odpri galerijo
A+ A-
Ananas lahko na jeziku pusti nadležen pekoč občutek. A na srečo se temu lahko izognemo.
Kljub temu da izberemo ravno prav zrelega, pa ananas lahko v ustih nekoliko pika. Na jeziku in v ustni votlini lahko pusti nekoliko neprijeten občutek. Razlog za to je encim bromelain, ki začne pri sproščanju razkrajati druge beljakovine. Tako ananas naše tkivo dobesedno malce razžre. Seveda ne v meri, ki bi bila škodljiva ali zdravju nevarna. Je pa neprijetna, a na srečo se temu lahko izognemo. Da ne boste prestrašeni: ta encim sicer deluje protibolečinsko, spodbuja prebavo in uničuje parazite, zato ga sintetizirajo tudi v prehranska dopolnila.
Trik tiči v slani vodi. Ananas najprej olupimo, kot smo vajeni, nato pa vanj kot v spodnjem videu naredimo zareze, da bomo pridobili čim več površine. Rumeni sadež nato v celoti natremo s soljo, ki jo po nekaj minutah speremo pod tekočo vodo. Sol lahko tudi raztopimo v tekočini in v njej namočimo ananas.
Tako bo predhodno aktivirala bromelain, do takrat, ko boste ananas zaužili, pa ne bo več aktiven. Na ta način se bomo izognili nadležnemu pikanju in to poletje v njem uživali brez neprijetnih stranskih učinkov.
Preberite še: TOP 15 receptov z bezgom
Fotografija: Oleksii Polishchuk/Getty Images
Datum Objave: 1.6.2022 ob 06:06