Poslovila se je urednica, ki je pomagala odkriti Julio Child

Judith Jones, urednica, ki je svetu predstavila znamenito ameriško kuharico in mnoge druge avtorje literarnih in kuharskih prvencev, je v sredo v 93. letu starosti preminula v svoji počitniški hiši v Vermontu.

Ameriška pisateljica in urednica Judith Jones, ki je sodelovala z imeni, kot so John Updike, Anne Tyler, John Hersey, je najbolj poznana po tem, da je rešila dnevnik Ane Frank s kupa zapuščenih del ter svetu predstavila knjigo Mastering of French Cooking Julie Child, je bila kar 50 let zaposlena v newyorški založniški hiši Alfred A. Knopf, leta 2011 pa se je upokojila, a je ostala aktivna skoraj do smrti.

Tri knjige je napisala tudi s svojim možem Evanom, dve o kruhu (Knead It, Punch It, Bake It!: Make Your Own Bread in The Book of Bread) in eno o kuhinji Nove Anglije (Book of New New England Cookery), po njegovi smrti pa je izdala še delo o užitkih ob kuhanju za eno osebo (The Pleasures of Cooking for One). Še pred tremi leti je izšlo njeno zadnje večje delo Love Me, Feed Me: Sharing with Your Dog the Everyday Good Food You Cook and Enjoy.

Nekoč je izjavila: »Kuhanje zahteva pozornost, potrpljenje in predvsem spoštovanje daril zemlje. To je oblika čaščenja, način hvaležnosti.« Takšen odnos je imela tudi do svojih kolegov, ki jo opisujejo kot izjemno urednico, domiselno, vsestransko, navdušeno nad zgodbami in ljudmi, predvsem pa nenasitno užitkarico francoske kuhinje.

Oglejte si pogovor s simpatično in eminentno Judith, ki ga je v njeni zavidanja vredni kuhinji posnel Epicurious.

Naslovna fotografija: Coverimages

Preverite še: Namigi, kako siru podaljšati življenjsko dobo

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana