Slovenski mlini, kjer lahko kupimo raznovrstno moko (2. del)

Tokrat pa zmeljemo do konca: v našem navdušenju nad peko kruha – ki pa ne izvira samo iz časa koronakuhinje – smo pripravili pregled mlinov, v katerih meljejo moko, ki nam lahko prav lepo popestrijo peko.

Pravi ljubitelj domačega kruha je vedno na lovu za novo strukturo, novim okusom, novim značajem, ki ga lahko ponudijo moke iz manjših »pogonov«.

Preberite tudi: Slovenski mlini, kjer lahko kupimo raznovrstno moko (1. del)

Mlin Košak, Družinska vas, Šmarješke Toplice

Mlin Košak je eden redkih, kjer menjajo žito za moko in pri tem vzamejo merico. »Mlin pokažemo skupinam, vrtcem, šolam – ravno najmlajši so tisti, ki si ga radi ogledajo. Smo bolj butični, dobavljamo manjšim lokalom, vrtcem, šolam, kar pa je razvidno tudi z naše spletne strani,« pravi Jana Košak. Od leta 2003 vodi mlin mlinar Jože Košak (šesta generacija), v njem pa je od leta 2013 zaposlen tudi sin Blaž, ki bo kmalu naslednji prevzemnik (že sedma generacija torej).

Moka: pšenična (tip 400, 500, 850, 1100, polnozrnata), ajdova, koruzna, ječmenova, zmesna (mešanica šestih mok: ajdove, koruzne, ržene, ječmenove, pirine, pšenične polbele), pirina (bela in polnozrnata) in ržena.
Kje kupimo: v mlinu, na Butični tržnici Grm Novo mesto, v Pekarni Osem (kjer pečejo izključno iz moke, zmlete v Mlinu Košak), v trgovini Mokca na Koseški tržnici v Ljubljani, na Moji kmetiji (Nove Fužine), v Učilni okusov (pod Arkadami pri Pogačarjevem trgu v Ljubljani).

Mlin Kralj, Radomlje

V Radomljah mlin danes vodi Marjan Kralj, ki predstavlja peti rod mlinarjev v družini. Poleg različnih vrst moke so med njihovimi izdelki še zdrob (pšenični, pirin in koruzni), kaša (ajdova, pirina, ovsena, prosena), seveda ješprenj in kosmiči (ovseni, pirini ter kamutovi).

Moka: različne pšenične, pirina (polnozrnata in bela), ržena, koruzna, ovsena, ajdova, kamutova, riževa.
Kje kupimo: v mlinu, v trgovinah KGZ Sloga Kranj, v Korotanu (Struževo pri Kranju) in v trgovini Flis (Lesce).

Mlin Nemec, Ilirska Bistrica

Leta 1992 je Bogdan Nemec ustanovil mlinarstvo in odprl električni valjčni mlin. Poleg moke ta primorski mlinar pripravlja še kaše (bio prosena, bio ovsena, ječmenova, bio pirina kaša) ter tri vrste zdroba: pšeničnega, koruznega in pirinega.

Moka: vsi tipi pšeničnih, durum, pirine, kamutova, ržene, ajdova, koruzna, prosena, ovsena in riževa moka.
Kje kupimo: v mlinu (Podstenje 5, Ilirska Bistrica), izdelke iz tega primorskega mlina pa lahko kupite še v prodajalnah skupine Pivka (na Kalu, v Izoli, Lokvah, Sežani, Cerknici in v Ajdov­ščini), kot tudi v trgovinah Polavi (Polavček v novogoriški Qlandii in v poslovalnici Šentrupert).

Novakov mlin, Prebačevo blizu Kranja

Že iz otroštva se spomnim, da smo s starši hodili k mlinarju v Prebačevo, to je čisto blizu Kranja. Obiski Novakovega mlina so mi ostali v spominu zaradi gromozanskega ropota in hrupa, ki je vladal v po moki dišeči stavbi, po kateri se je ob mletju kar prašilo. Do leta 1968 je bil tu še stari mlin na vodo, leta 1986 pa se je zaradi zajezitve Save preselil nekoliko višje. Mlinar Tomaž Novak je že četrta generacija, ki v družini opravlja to plemenito poslanstvo.

Moka: pšenična (tip 400, tip 500, tip 850, ostra), ajdova, koruzna, pirina polnozrnata, ržena.
Kje kupimo: samo v mlinu, torej v Prebačevem blizu Kranja.

Špilarjev mlin, Grahovo

»Za nas je mlinarstvo dokaj nova zadeva, mlin imamo zadnji dve leti. To je mlin na kamen, tako kot so ga poznali nekdaj, vendar gnan na elektriko in ne več prek vodnega kolesa,« bistvo povzame Ervin Andrejčič iz Špilarjevega mlina na Notranjskem. Kakor doda, 90 odstotkov žita pridelajo na kmetiji, preostanek ga odkupijo od sosednjih, tudi ekoloških kmetij. Na domačiji imajo prav tako kombajn za žetev in luščilec pire, ječmena in ajde, tako da tudi kaše naredijo sami.

Moka: bio pšenična (bela, črna, polnozrnata), bio pirina (belo in polnozrnato), bio ržena, bio koruzna, bio ajdova in bio ječmenova.
Kje kupimo: v mlinu in na tržnici v Cerknici, moko pa lahko naročite tudi po spletu.

Štupnikov mlin, Fužina pri Zagradcu (Ivančna Gorica)

Blizu izvira Krke najdemo Štupnikov mlin, edini še delujoči v zgornjem toku te reke. Leta 2011 ga je prevzel Marjan Maver, ki pravi: »Točno ni znano, od kdaj tukaj stoji mlin, je bil pa prvič omenjen že leta 1683.« Danes, kadar je treba, uporabljajo tradicionalno tehnologijo mletja na kamen, sicer pa je poudarek na sodobnem valjčnem mlinu, s katerim je kakovost izdelkov v primerjavi s kamnom dokazano in neprimerljivo boljša, nam še pove mlinar.

Moka: pšenična (bela, polbela, črna in polnozrnata), koruzna in bela koruzna, ajdova, pirina (polnozrnata ali bela), ržena, ječmenova, prosena, kamutova.
Kje kupimo: samo v mlinu, ki je v vasi Fužina pri Zagradcu, občina Ivančna Gorica.

Popčev mlin, Podgorje pri Slovenj Gradcu

»Mlinar je moj mož Božoslav, smo pa tretja generacija mlinarjev, kajti mlela sta že moj dedek in oče. Meljemo na naravne kamne, to je star način mletja. Gre za hladno mletje, kar nam vzame veliko časa, a je hkrati velika prednost pred modernimi mlini,« nam je o Popčevem mlinu, ki ga je sprva poganjal potok Suhodolnica, pojasnila Jožica Lubej.

Moka: pirina, ajdova, ržena, ržena polnozrnata, pšenična, pšenična polnozrnata, pirina polnozrnata in mešana moka za kruh (pšenična, ržena, pirina in ajdova).
Kje kupimo: v mlinu, v zavodu Slokva in v trgovinah Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge (torej v marketu in kmetijskem centru Stari trg, v Podgorju, Šmartnem, na Zgornji Muti, v Trbonju, Kotljah, Vuzenici) ter v mislinjski mesnici Matves.
Preberite tudi: Bralka priporoča: čudovito oblikovan in zelo puhast kruh

Naslovna fotografija: Getty Images

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana