Tako organizirajte shrambo, da bo zaloga držala dlje

Bolj pametno, kot boste organizirali svojo shrambo, manjkrat bo potrebna misija trgovina.

Besedo misija smo uporabili predvsem zato, ker v teh časih obisk trgovine ni tako preprost, kot je bil, no, nekoč. Posebni protokoli, obvezna zaščitna oprema in dolgi nakupovalni seznami vse skupaj nekoliko otežijo, zato jih v veliki meri poizkušamo organizirati tako, da smo čim bolj efektivni in seveda varni.

Marsikdo nakupuje preko spleta, nekateri pa se nakupovanja trenutno lotevajo tako, da redko obiščejo trgovino in takrat nakupijo čim več. Posledica so tako velike zaloge živil, ki pa jih je potrebno doma pametno porabiti. Da hrana ne bo šla v nič, priporočamo, da se poslužite spodnjih nasvetov.

Princip FIFO

Če ste se kdaj pobližje spoznali z ekonomijo, veste, da izraz FIFO pomeni začetnice besed first in, first out, kar v našem primeru pomeni, da tisto, kar ste v shrambo prinesli najprej, tudi najprej porabite. Drugače povedano, zaloge postopoma praznimo tako, da kot prva porabljamo živila, ki so najdlje v naši zalogi. Tako se bomo izognili, da bi živilom pretekel rok trajanja, ker bi jih pozabili nekje v ozadju polic.

Organizacija hladilnika

Ko živila zlagate v hladilnik, jih ne odlagajte tja, kjer je pač prosto mesto. Preden jih postavite na hladno, preverite njihov rok trajanja ter jih razvrstite tako, da bodo v ozadju polic artikli, ki lahko zdržijo najdlje. V ospredje postavite živila z najkrajšim rokom trajanja, ki jih je v kar najkrajšem možnem času potrebno porabiti. Ko se lotite kuharije, tako najprej kuhajte z živili, ki jim bo najprej potekel rok. Najbolje je, da v tem času temu prilagodite tudi svoj jedilnik ter s tem preprečite, da bi se živila v hladilniku (ali shrambi) pokvarila.

Najprej sveže

Ker v tem času še posebej potrebujemo vitamine, jih je dobro imeti na zalogi. A ker vemo, da sveže sadje in zelenjava ne trajata večno, je priporočljivo, da jih porabite čim prej po tem, ko se vrnete iz trgovine. Nesmiselno bi bilo, da pri tem, ko imate poln hladilnik sveže zelenjave, na primer pogrejete joto iz zamrzovalnika. Raje pripravite zelenjavno enolončnico. Pri sadju in zelenjavi pazite, da najprej porabite najbolj zrele plodove, tiste ne še čisto zrele pa pustite za kasneje.

Meso, mleko in mlečni izdelki

Rok trajanja imejte še posebno močno v mislih pri zgoraj omenjenih živilih. Če imate v hladilniku na primer mleto meso, ki mu bo rok potekel čez pet dni, piščancu pa čez dva, najprej porabite piščanca. Podoben sistem velja tudi za jogurte, smetane in podobna živila.

Bodite iznajdljivi

V času, ko poizkušamo nakupovati in jesti čim bolj pametno, poizkušajte v kuhinji biti čim bolj iznajdljivi. To pomeni, da skuhate jed, ki nima nujno imena, ki ga najdete v kuharskih knjigah. Premislite, kaj lahko pripravite iz sestavin, ki jih imate na zalogi. Prav tako pa bodite malce bolj fleksibilni pri receptih, ki jih pripravljate. Če vam manjka na primer vanilijev sladkor, pecivo pripravite brez njega ali pa uporabite kakšno drugo sestavino. Skratka, iznajdljivost se bo v tem času izkazala za nadvse koristno.

Zamrzovalnik

Kljub vsem zgoraj naštetim trikom, vam včasih vseeno ne bo uspelo porabiti čisto vseh živil, preden bi jim potekel rok trajanja. Da jih ne bi zavrgli, jih še pred iztekom shranite v zamrzovalnik, ki jim bo rok trajanja podaljšal, ali pa porabite sestavine tako, da jih uporabite v jedeh, ki jih boste nato shranili na zalogo. Še prej pa si preberite pravila shranjevanja in zamrzovanja hrane.

Preberite še: Živila, ki jih nikoli ne smemo pospraviti v hladilnik, in vsa pravila za shranjevanje hrane

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana