To je idealen kraj za shranjevanje čebule

Fotografija: Natissima/Getty Images

Čebula je glede shranjevanja kar zahtevna, zahteva temo, hlad in dobro prezračevanje.

Skoraj ni kuhinje, kjer ne bi našli vsaj ene čebule. Nič čudnega, s praženjem čebule se prične pravo morje receptov, zato jo imamo vedno na zalogi. A ta zaloga ne drži vedno dolgo. Čebula se pod nekaterimi pogoji kaj hitro pokvari. Pravzaprav navadno prične gniti ali plesneti, včasih pa celo kaliti. Gotovo se vam je že zgodilo, da so iz glavic čebule pričeli rasti zeleni poganki, kajne?

Kako dolgo bo čebula počakala na svojo priložnost v loncu, je seveda odvisno od več dejavnikov. Najbolj pomemben je seveda kraj, kjer jo shranjujemo. Čebula ima precej zahtev, kaj ji odgovarja. Potrebuje hladen in temen prostor, hkrati pa mora biti ta tudi dobro prezračen. Ne mara družbe krompirja in jabolk, saj ti sproščajo plin etilen, zaradi katerega bodo iz čebulic kaj hitro pognali poganjki. Skratka, kje je najbolje hraniti čebulo?

Med 7 in 12 stopinj Celzija

Kadar imamo opravka s celo čebulo, je za to najbolj primeren kraj, kjer se temperature gibljejo med 7 in 12 stopinjami Celzija. Idealen kraj za shranjevanje je zato klet, lahko tudi kakšna temna shramba. Kljub temu, da je hladilnik hladen, pa ni najboljša izbira, saj so temperature v njem navadno nižje, poleg tega pa prostor ni dobro prezračen in vlaga lahko čebulo kaj hitro načne. Če doma nimamo shrambe ali kleti, lahko čebulo hranimo tudi na pultu, kjer bo zdržala do štiri tedne. Če jo shranimo v kuhinjsko omarico ali predal, bo počakala še nekoliko dlje.

Kadar pa smo del čebule že uporabili in želimo shraniti na primer polovičko ali četrtinko, je hladilnik prava izbira. Seveda jo moramo, preden jo tja postavimo, oviti v folijo, sicer se bo izsušila.

Preberite še: Tri zapovedi priprave polnjenih paprik, ki naredijo veliko razliko

Fotografija: Natissima/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana