To je najboljši način za ribanje parmezana

Katera stran strgalnika nam bo prišla najbolj prav pri ribanju parmezana, da bo najbolj aromatičen in se kar najbolje topil?

Parmezan ljudi navadno deli na dva pola. Tiste, ki ga ne marajo kaj preveč, in tiste, ki brez njega ne morejo. Če je v vas kaj italijanskega duha, imate kocko parmezana gotovo vedno na zalogi, kosilo pa redko pojeste brez nekaj gramov tega trdega sira. Kdo bi vam zameril, riban parmezan res naredi občutno razliko na krožniku in deluje kot nekakšna začimba, ki zaokroži vse okuse naše jedi.

A vsi parmezani seveda niso enaki. Prav tako seveda niso enako dobri. Vsak ima sicer svoj okus, a kocke sira se med seboj tudi objektivno razlikujejo. Po okusu in kakovosti. Pisali smo že, kako v trgovini preveriti, da ne kupujete ponaredka, danes pa se osredotočamo na uporabo. Kako ga je najbolje naribati, da bo od sebe dal kar največ okusa in imel najboljšo teksturo?

Preberite tudi: Parmezan: Kako se razlikujeta parmigiano reggiano in grana padano

Najboljša tekstura z največ arome

Da nadrobimo oziroma naribamo parmezan, poznamo več metod. Če ste bili kdaj v Italiji, ste verjetno opazili, da v prav nobeni restavraciji ni čisto enako nariban. Nekje vam ga bodo postregli tako, da ga kar pred vami nastrgajo na krožnik. Navadno v tem primeru uporabijo ploščat strgalnik, ki ima po celotni površini drobne pravokotne luknjice. Spet drugje parmezan postrežejo v posodici, kjer je zmlet skoraj v prah. Ponekod ponudijo precej velike koščke parmezana, ki so pravzaprav rezani in ne brušeni. Kateri način pa je najboljši?

Načeloma lahko parmezan nastrgate tako, kakor vas je volja. Če pa vas zanima, kateri način bo rezultiral v bolj intenzivni aromi ter bolj kremasti teksturi, je odgovor enoten. To bo takrat, ko ga boste naribali z velikim kockastim strgalnikom, na tisti ploskvi, kjer so v kovino vdelane drobne zvezdice. To je tista stran, s katero navadno nastrgamo muškatni orešček ali limonovo lupinico.

Ta površina bo namreč parmezan nastrgala na najbolj drobne luske, ki se med sabo ne bodo zlepile, ti pa se bodo v kakršni koli omaki za testenine najlepše stopili, ne da bi v ponvi postali gumijasta kepa.

Pozabite torej na multipraktike, lupilce za krompir ali druge pripomočke, ki obljubljajo idealno riban sir. Dobri stari ribežen in seveda površina z zvezdicami, kakršno vidite tudi na sliki, vedno najbolje odigrata svojo vlogo.

Preberite še: Kako preverite, da ne kupujete ponaredkov parmezana?

Fotografija: Karisssa/Getty Images

 

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed