To je najlažji način, da olupite bučo

Jesen se je skoraj že začela in z njo prihajajo tudi takšne in drugačne buče. A kako z njih odstraniti trdo lupino?

Listje že počasi spreminja barve, buče na njivah pa so že pošteno oranžne barve. Ne glede na vrsto  – hokaido, maslenke in druge  – imajo prav vse buče nekaj skupnega. Odličnega okusa so, to že, a prav vse povezuje tudi trda lupina. Tako trda, da se včasih, ko se jo trudimo olupiti, kar še enkrat vprašamo, ali si v resnici tako zelo želimo bučne juhe.

No, bučni juhi se je seveda težko odreči in zato smo se odločili, da buče tudi tokrat olupimo. A še preden smo jih napadli, smo malce pobrskali po spletu in poiskali trike, ki bi nam prihranili morebitne ureznine in stiskanje zob pri lupljenju.

Našli smo dva načina, ki preizkušeno delujeta in priporočamo, da si jih preberete, še preden se tudi sami namenite kuhati bučne jedi.

Ali ste vedeli: Zelo škrobnatih buč, kot je hokaido, ne moremo porabiti za marmelado, vendar se odlično obnesejo v slanih in kislih shrankih. Pa še lupiti jih ni treba! Lupiti nam ni treba niti manjših vrtnih bučk ‘jack be little’, slovensko mandarin. Lupino imajo tanko kot las. Edina težava je, da so iz lahke kategorije, težke največ 250 gramov, in jih bomo potrebovali kar nekaj. Uporabne so za kompot.
Preberite še: Zares dobra bučna juha

Vilice in mikrovalovna pečica

Če imate doma mikrovalovno pečico, bo lupljenje buče postalo res ekspresno opravilo. Če imate opravka z majhno bučo, ki lahko kar celo porinete v mikrovalovko, pa sploh ne bo težav. Glede na velikost najprej presodite, ali lahko bučo v mikrovalovni pečici na lupljenje pripravite v celoti, sicer pa jo najprej razrežite na četrtine oziroma tako velike kose, da jih boste lahko potisnili med vratca. Nato z vilicami prepikajte površino buče in postavite v mikrovalovno pečico za dobre tri minute. Ko boste bučo po pisku vzeli iz nje, bo lupina mehka in brez težav jo boste odstranili.

Običajna pečica

Če pa v vaši kuhinji nimate mikrovalovke, si lahko pomagate s pečico. Bučo narežite na takšne rezine, kot navadno režemo melono. Nato rezine postavite na pladenj, obložen s papirjem za peko in vse skupaj porinite v pečico, segreto na 180 stopinj Celzija. Peče naj se peče približno 20 minut. V tem času se bo njena koža zmehčala in ko jo boste potegnili iz pečice, boste lahko z nje v eni potezi kar z roko potegnili tudi lupino. Le previdno, da se ne opečete!

Preberite tudi: Najbolj navadna lazanja

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana