To je razlog, zakaj bi morali mletemu mesu dodati sodo bikarbono

ALLEKO/Getty Images

Mleto meso lahko uporabimo v mnogih jedeh, večino receptov pa bo od nas zahtevalo, da ga prepražimo v ponvi.

V teh dneh se pripravljajo polnjene paprike, dozorele paradižnike z vrta dodajamo v bolonjsko omako, na meniju se znajdejo tudi čufti, lazanja in musaka. Verjetno ste opazili, da je vsem tem receptom skupna ena sestavina in to je seveda mleto meso. Ker ga imamo pogosto v hladilniku in z njim lahko pripravimo marsikaj, vam bo verjetno prišel prav trik, ki bo malce pospešil njegovo pripravo. Pa tudi poskrbel, da bo meso na koncu bolj nežno.

Večina receptov, ki vključujejo mleto meso, navadno zahteva, da ga najprej popražimo. To opravilo navadno traja kar nekaj minut. Pri tem pa moramo vedeti, kdaj je čas, da ponev odstavimo z ognja. Ne želimo si posušene govedine. Hkrati pa se želimo prepričati, da v mešanici mesa ni surovih delcev. V tej situaciji nam lahko na pomoč priskoči soda bikarbona, tista čarobna sol, ki se v kuhinji tolikrat izkaže za nadvse uporabno.

Kdaj sodo dodamo mesu?

Obstaja kar nekaj različnih nasvetov, na kateri ročki recepta nastopi čas za sodo bikarbono, a najbolj učinkovita bo, če jo mesu dodate 15 minut preden pričnete s praženjem. V posodo z mletim mesom dodajte približno tretjino žličke sode, vse skupaj premešajte in pustite počivati četrt ure. Nato vse skupaj stresemo v ponev in prepražimo na zmernem ognju.

Verjetno vas zanima, v čem je trik? Soda bikarbona, ki je zelo bazična, zviša pH mesa in prepreči prekomerno vezavo beljakovin, pri tem pa iz mesa iztisne vodo. Tako meso ohranja nežno in mehko, ker bo voda že prej izparela, pa boste potrebovali manj časa, da prepražite celotno količino.

Preberite še: TOP 10 receptov za pečen krompir, ki vas bodo obnoreli

Fotografija: ALLEKO/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana