Piškotni navdušenec svetuje, kako speči najboljše piškote

Pred vrati je sezona peke piškotov, priprave nanjo pa so že v polnem teku.

Cin, cin, cin … Melodije nam verjetno ni treba nadaljevati, gotovo veste, za katero praznično pesem gre! In približno tolikokrat, kolikor se bo slednja v prihajajočih tednih zavrtela v naših domovih, tolikokrat bomo v pečico porinili tudi nov pladenj piškotov. No, vsaj, če spadate med takšne piškotne entuziaste, kot je Jesse Szewczyk, kulinarični urednik portala The Kitchn, ki je s svojimi piškoti med drugim zaslovel tudi na instagramu.

Piškote peče vsaj enkrat tedensko, raje večkrat, kilometrina peke in količina piškotov, ki jih je že spekel v svojem življenju, pa sta ga pripeljali do marsikaterega trika, ki ga danes uporablja za še boljše sladke grižljaje. Seveda je nasvete delil s svetom, mi pa vam jih prenašamo ravno v času, ko jih bomo najbolj potrebovali.

Sobno temperaturo je treba jemati resno

Čeprav mislimo, da smo pri branju receptov za piškote lahko malce površni, temu ni tako. Pravzaprav imamo do površnosti vso pravico, a se bo ta odražala pri končnem izdelku. Če v receptu torej piše, naj bo maslo segreto na sobno temperaturo, naj bo temu res tako. Sobna temperatura bo namreč omogočila, da se bodo v masi za piškote naredili mali zračni žepki, ki bodo pomagali, da bodo piškoti bolj rahli. Maslo tako uro pred peko vzemite iz hladilnika, pazite pa le, da se ne bo popolnoma stopilo.

Priporočamo: 4 načini, da se bo maslo hitreje zmehčalo

Pozorni bodite na velikost jajc

Jajce ni enako jajcu: če recept zahteva malega, uporabite malo jajce tudi v resnici. Včasih sta namreč rumenjak in beljak v velikem jajcu lahko količinsko enaka dvema malima jajcema, neupoštevanje velikosti jajca pa bo tako porušilo pravo razmerje sestavin v receptu. Ko boste naslednjič v trgovini, bodite pozorni na velikost, ki je zapisana na škatli jajc, večinoma pa so pri nas na voljo jajca velikosti M.

Ne bojte se soli

Čeprav pripravljate sladek prigrizek, to še ne pomeni, da vanj ne smete vmešati nekaj ščepcev soli. Ta bo v piškotih poudarila in uravnotežila sestavine, saj preveč sladkih elementov na kupu povzroči okus, ki je pekoč in sladek. Tako bodo grižljaji veliko prijetnejši, če se poigramo z malce soli. Še najbolje je, da pri peki sladkih dobrot uporabite solni cvet, ki je nekoliko nežnejšega okusa.

Ne pozabite na hlajenje

Piškote moramo, preden jih postavimo v pečico, vedno tudi ohladiti. Testo bo namreč tako postalo bolj čvrsto in ga bomo lažje oblikovali, hkrati se v pečici ne bo razlezlo, piškoti pa bodo obdržali svojo pravo obliko. Čeprav se vam mudi, testo za piškote pred peko vsaj za 15 minut postavite v hladilnik, še bolje v zamrzovalnik.

Potolcite po pladnju

To se sicer sliši malce čudno, a če pečete kukije, ki se morajo razlesti, pa vas ne ubogajo preveč, Jesse svetuje, da s pladnjem, na katerem so piškoti, previdno potolčete po rešetkah pečice ali ob pult, saj bo to pospešilo razlivanje testa, hkrati pa bodo kukiji po površini dobili privlačne razpoke, zaradi katerih bodo videti še bolj okusni.

Uporabljajte različne tipe moke

Čeprav največkrat posežemo po običajni večnamenski beli moki, izkušeni piškotopek svetuje, da večkrat uporabimo tudi moke drugega tipa. Če boste uporabili tisto za peko tort, bodo piškoti bolj delikatne teksture, če pa boste uporabili tisto za kruh, bodo bolj žvečljivi. Preizkusite različne in ugotovite, katera moka vas najbolj navduši.

Preberite tudi: 30-minutni čokoladni piškoti, ki so nas sezuli

Odštevalnik časa na pečici nastavite prej

Natančneje, pet minut pred časom, ki ga zahteva recept. Vse pečice si med seboj niso enake, zato je dobro, da si vzamete nekaj dodatnih minut, ko še lahko presodite, ali so piškoti pečeni preveč ali premalo. Suhi piškoti nikomur ne bodo šli v slast.

Če se ne odlepijo, jih znova segrejte

Pri piškotih je vedno dobro počakati, da se shladijo, preden jih vzamete s pladnja. Včasih pa se nikakor nočejo odlepiti. Takrat jih ponovno postavite v vročo pečico za 30 sekund in jih nato s pladnja poizkusite odstraniti s kovinsko spatulo, lahko pa tudi nadevalko, ki jo uporabljate za torte.

Če se da, počakajte 24 ur

Da testo dozori. Seveda ne gre za pravo zorenje, a če boste testo za piškote naredili dan prej in ga za 24 ur postavili v hladilnik, bo moka bolje absorbirala vse primešane sestavine in piškoti bodo tako bolj okusni, voljni in ubogljivi.

Počasi z naslednjim pladnjem

Naše kuhinje se okoli božiča spremenijo v dišeče manufakture, kjer se trudimo naenkrat speči čim več piškotov. A čeprav bi jih radi v čim krajšem času spekli čim več, si med eno in drugo serijo privoščite malce premora. Počakati je namreč treba, da se pladenj, na katerem se je pekla prejšnja serija, popolnoma ohladi, šele nato je čas, da ga ponovno obložite.

Preberite še: 17 zakonitosti peke piškotov, ki jih morate poznati

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana