TOP 5 poceni kuhinjskih pripomočkov, ki jih mora imeti vsako gospodinjstvo

Vedno gledamo velike, bleščave kuhinjske pripomočke, take, ki imajo že skoraj svojo lastno pamet. Mi pa smo dali priložnost tistim manj bahavim, naj se izkažejo.

To je naš izbor: presek smešno nizke cene, praktičnosti, ki pomeni prihranek časa, ter večnamenskosti, ki pomeni, med drugim, prihranek prostora.

1. Lupilec za krompir

Je to mogoče: preprosta stvarca, ki jo lahko kupimo za piškav 1 evro (z besedo: en?!), pa taka pomoč kuharju. Po testiranju več vrst in oblik lupilcev, prvenstveno namenjenih lupljenju krompirja, je naša sodba tole: točno taka oblika, kot je na fotografiji, je zares optimalna. Kdor ne pozna: skoraj ne bi moglo biti preprosteje, ampak zares neverjetno učinkovita kombinacija ostrega rezilca (zgornja kovinska prečka) in distančnika (spodnja), ki zagotavlja enakomerno debelino rezanja.

Ta lupilec pa ni samo za krompir: fenomenalno se obnese na kumarah in korenju ter pravzaprav vseh gomoljnicah, samo pri kolerabi ima težje delo – vendar ga zmore. V roki se drži drugače kot tista oblika, ki je podobna nožku, zato je delo hitrejše, hkrati pa ni absolutno nobene nevarnosti, da bi se urezali – kar pomeni, da lupimo še bolj velikopotezno. Pika na i tega sijajnega nožka je »kljunček«, ki ga ima pri strani: marsikdo niti ni sam ugotovil, ampak naj vam mi razkrijemo njegovo poslanstvo: čeprav je plastičen, s kirurško ostrino izrezuje razna očesa in nepravilnosti, ki jih najdemo na zelenjavi. V starih časih smo krompir lupili z navad­nim nožem in je bilo po svoje lepo – ampak je trajalo. S takim nožkom boste veliiiiko skledo krompirja za pomfri olupili v dveh minutah. Ta je zmagovalec našega testa.

2. Ribežen za parmezan

Za drugo mesto je bilo več skoraj enakovrednih kandidatov, na koncu smo se odločili za idejo, nasvet ene od naših bralk: ribežen za parmezan. Da, seveda je razlika med tem pripomočkom in drugimi ribežni: luknje so malo večje in tudi, morda je to samo naš občutek, nekoliko ostrejši je. Zakaj nas je tako osvojil: seveda je uporaben za namen, za katerega ga prodajajo, ampak njegova glavna vrlina je: ribanje česana. To je na splošno eno najzamudnejših del v kuhariji.

Res je, da so drobcene kockice še vedno najboljša možnost, ampak kadar je treba sprocesirati zares veliko česna, je to tako zamudno, da človeka kar mine. Za velik strok porabimo s tem ribežnom največ 20 sekund, poglavitna prednost pa je, da so luknje ravno še dovolj velike, da česna ne zdruzne in je tako še obvladljiv, ko pade v lonec: znano namreč je, da česna ne smemo prepeči, ker zagreni, kar dosežemo tako, da ohranimo neke vrste obliko. In cena: mi smo svoj testni ribežen kupili za 2 evra. Za česen je v uporabi vsak dan, za parmezan enkrat na teden.

3. Steklen kozarček za vlaganje

Po dolgem premisleku dajemo tega na tretje mesto: najbolj sloviti prihajajo iz svetovno znane tovarne Weck in ti so cenovno najbolj zahtevni, na trgu pa je mogoče dobiti tudi precej cenejše. Skratka, to so kozarčki iz zdržljivega stekla, s steklenim pokrovom in tesnilom, ki se predvsem uporab­ljajo za vlaganje marmelad in drugega. Kar se vlaganja tiče, obstajajo tudi lažji načini, imajo pa taki kozarčki neslutene možnosti drugih načinov uporabe: večinoma so oblikovani tako, da jih je zelo lahko čistiti, tudi v pomivalnem stroju, kar je ogromna prednost, če ga, kot na primer mi, uporabljaš kot domek za droži (skupaj s steklenim pokrovčkom, ki ga rahlo pripremo).

V skrajni sili se je že zgodilo, da so večji kozarci prišli prav pri tešenju žeje v poletni pripeki in se niso na mizi nič slabše obnesli in nič slabše izgledali kot pravi kozarci, eden najlepših načinov uporabe pa je, da v tistih manjših, nekje do 4 dl, postrežete juho: steklo prenese vrele tekočine, brez skrbi, ima individualen pokrovček, ki ga lahko potem, ko juho odkrijete, uporabite kot krožniček, na katerem bodo za vsakega jedca posebej čakali južni dodatki. Skratka, možnosti uporabe v strežbi so pri tem kozarčku široke in vse imajo izrazit rustikalen šik.

4. Rezalnik za sir

Še eden, rečete. Cena: nekje med 7 in 15 evri za ta kos kuhinjske opreme in takoj priznanje: lahko se zgodi, da ga boste, kot mi, še najmanjkrat uporabili za rezanje sira v tanke rezine. Gre za kuhinjski pripomoček s kovinskim nastavkom, ki zmore veliko več, kot mu določijo proizvajalci. Priporočam vam, da si ga kupite, in sicer takega, ki ima lopatko z rezilom v obliki trikotnika, torej tako z vrhom.

Zakaj? To je tanek in zelo močan kos kovine – s katerim boste čudovito dvignili iz ponve pečena jajčka, ki so se čisto malo prijela, zdrsnili pod rob palačinke in jo sprostili ravno toliko, da jo potem z lahkoto obrnete – da sploh ne govorimo o tem, da ponavadi nimamo pri roki namenske lopatke za nalaganje tort – in ta rezalnik za sir bo nalogo opravil fantastično. Še posebno ker smo se zdaj že vsi navadili, da moramo manj jesti, še zlasti sladkarij, in delamo manjše tortice, pri katerih koščki ustrezajo velikosti te lopatke. Rezalnik za sir torej lahko nadomesti kar nekaj pripomočkov, ki nam delajo gnečo v kuhinji, pa jih morda uporabimo enkrat, dvakrat na mesec. In, seveda: tudi sir boste strgali z njim in delali parmezanove oblance.

5. Mandolina

Pogosto se zgodi, da ljudje ne vedo, o čem teče beseda, kadar začnemo hvaliti sposobnosti kuhinjske mandoline. To je specialni rezalnik, tako rekoč nenadomestljiv, kadar je naša naloga, da moramo narezati neko sestavino na čim bolj enakomerne koščke – in to v čim krajšem času. Mandolin je veliko vrst, če je nimate in se boste podali v nakup, vam priporočamo tole: najcenejše imajo samo eno debelino rezanja, to je ponavadi tanko kot papir, če boste temu nakupu pripravljeni nameniti nekaj evrov več, izberite med takimi, ki imajo vsaj pet nastavljivih stopenj. Če pa boste dali še nekaj več, si lahko omislite nastavke, ki bodo zelenjavo rezali na način julienne, valovito, ki vam bodo delali pomfri in podobno. Ta pripomoček že navadno kumarično solato naredi neskončno bolj privlačno.

Zakaj šele na peto mesto, če so naša usta tako polna hvale? Zato, ker dobre mandoline niso poceni: nekje nad 30 evrov in navzgor bi se sukali osnovni modeli. In še en razlog je: utegnejo biti precej nevarne, kajti rezilo je ostro kot skalpel … Ne bomo vam poskušali pred očmi naslikati srečanja z vršičkom prstov. Pri velikem delu modelov sicer zraven dobite tudi poseben ščitek, ki malo zmanjša nevarnost – toda še vedno velja: zelenjava se z mandolino reže tako lepo, enakomerno in po svoje uspavajoče, da pozornost nikoli ni odveč. Ampak če imamo v mislih, da je čas denar: mandolina vam ga bo prihranila veliko.

Priporočamo še: Neobičajni kuharski pripomočki: Ali delujejo?

Naslovna fotografija: Erlantz Pérez Rodríguez/Getty Images

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed