Trik, kako shranimo bezgove jagode

Njegove zadnje jagode je še mogoče nabrati te dni – in splača se, saj si bomo z njimi rešili marsikateri prehlad.

Čeprav so do septembra ptiči nekatere bezge že povsem obrali, pa ponekod, tudi na višjih legah, še najdemo polne grme.

Naravno zdravilo

Bezeg je zame eno najpomembnejših zimskih zelišč, saj z njim marsikdaj preprečim prehlad pri sebi in svojih domačih. Bezgove jagode so eno od naravnih zdravil, ki jih vzamem, ko začutim prve znake prehlada. Zaradi svoje kompleksnosti na naše telo delujejo celovito. Ne glede na to, v kakšni obliki smo jih shranili v teh dneh, jih pozimi, ko jih bomo potrebovali, prekuhamo (!), saj surove povzročajo slabost.

Kulinarika

Njihova uporaba pa ni omejena le na terapevtske namene, ampak so odlične tudi v kulinariki, kjer nam dajo kreme čudovitih barv. Barvni ton uravnavamo z limono, saj so barvila pH-občutljiva. Iz bezgovih jagod naredimo bezgovo čežano, uporabljamo jih pri zeliščnih likerjih.

Shranjevanje

Ko gre za črni bezeg (Sambucus nigra), ne potrebujemo veliko: majhno vrečko z nekaj kobuli, na katerih so še ostale črne jagode. Te potem zamrznemo, lahko kar skupaj s stebli. Stebel ne bomo uporabljali, ampak jih bomo zavrgli, jagode pa bomo z vilicami še lažje oskubili s stebelc, če smo jih prej zamrznili. Plodove lahko tudi posušimo in shranimo v domačo lekarno. Včasih so, predvsem na Škofjeloškem in Cerkljanskem, iz njih kuhali domače zdravilo, imenovano terjak.

Naslovna fotografija: Madeleine_Steinbach/Getty Images

Priporočamo še: Cookiji: za najboljši rezultat nikar ne preskočite tega koraka (z receptom)
Katja Rebolj

Divja hrana je zame prava kombinacija naravnega, presenetljivega in priročnega. Jedilno cvetje pa pika na i sodelovanju z naravo in dobremu počutju.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana