Trik za poširana jajca, ki mu nikar ne nasedajte

Ko gre za poširana jajca in priporočila, kako bi nam čim bolj popolno uspela, hitro napnemo ušesa. Ta trik raje spreglejte.

Obožujemo jih na kruhkih, v skledah, na testeninah, poširana jajca so božanska tudi na dušeni zelenjavi. Okoli priprave kroži nešteto priporočil in s tem povezanih strahov, ki pa so pogosto povsem odveč.

Tudi mi smo že iskali bližnjice, kako do lepih belih kepic, iz katerih se razlije rumenjak. Tjaša in Blaž (Midva kuhava) sta se za nas tako domislila recepta za pripravo v mikrovalovni pečici. Pravita, da ko v vrelo vodo dodamo jajce, je v njej veliko gibanja, saj se vroča voda dviga, ob tem pa s seboj vleče beljak. Vrtinec pomaga, da se sluzasti beljak ovije okoli rumenjaka in zakrkne kot kokon. Za lepo poširano jajce je zato potrebno veliko izkušenj in potrpljenja. Pri pripravi v mikrovalovni pečici se jajce skuha v glavnem zaradi mikrovalov, pa tudi zaradi vode, ki se segreje okoli njega. Kis pa pri obeh načinih priprave pospeši koagulacijo. Njun recept najdete TUKAJ.

Bližnjica, ki le zelo slabo skuha jajce

Zasledili smo idejo, naj si pri poširanju pomagamo tako, da jajce postavimo v skledo, ga prelijemo z vrelo vodo, pokrijemo s plastično folijo in počakamo 18 minut. Kaj menite, kaj se zgodi?

Kdor pogosto zavrti krop in vanj previdno vlije jajce, zagotovo ve, da je prvi pogoj, da nam jed uspe, uporaba popolnoma svežih jajc. Kdor pa ima doma kokoši in si jih rad skuha na mehko ali trdo, se še kako zaveda, da bo tista sveža zelo težko olupil.

Zdaj pa si predstavljajte prav ta sveža jajca, ki jih za slabih 20 minut v lupini pustimo v vreli vodi. Ko jih razbijemo, se debeli zunanji del beljaka drži lupine, nato se na krožnik vlije zelo voden beljak, na koncu pa na vse skupaj čofne še rumenjak, ki bi bil sicer že kar primeren. Je namreč lepo okrogel in se lepo razlije.

Mogoče bi se za uspeh lahko poigrali z jajci, ki niso sveža in prilagodili čas namakanja, a – bodimo iskreni – to niso poširana jajca, temveč zelo mehko kuhana.

Preberite tudi: Pri pripravi porove juhe nas večina zagreši to veliko napako

Besedilo: M. D.
Naslovna fotografija: bhofack2/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana