Triki vestnega gospodinjca za vedno čist in dišeč hladilnik

Pogled na poln, lepo urejen hladilnik je prava paša za oči. In skomina za želodec. A ta se nam lahko tudi obrne, če odpremo vrata in iz notranjosti zavejejo neprijetne vonjave.

Zdi se, da je naš hladilnik sposoben shranjevati tudi sila grdo umazanijo in neprijetne vonjave. Če po nesreči ostane v kakem skritem kotu kos gnijoče zelenjave ali prastara salama, ki povrh vsega ni bila pravilno zavita, mu hitro uspe vzgojiti pravo gojišče zdravju škodljivih bakterij in plesni, ki nikakor niso plemenite. Če smo pred odhodom na dopust pozabili iz njega odstraniti živila, ki jim je med našo odsotnostjo potekel rok uporabe, pa nam podopustniško čiščenje lahko pokvari apetit.

Najboljši način čiščenja je preventiva, vedo vestne gospodinje. A kaj, ko so te izumirajoča vrsta, vsi »navadni « gospodinjci in gospodinje pa se z umazanijo spopademo šele takrat, ko očem nikakor ni več nevidna.

Priporočamo še: Kako ravnati s hladilnikom in zamrzovalnikom, ko zmanjka elektrike

Ker pri modernih hladilnikih ni treba več vsake toliko časa odstranjevati ledu, se zaradi tega večina (pre)redko loti čiščenja notranjosti. Vestni gospodinjec priporoča tedensko, če že ne dnevno čiščenje hladilnika. Za čiščenje pozna naslednje trike:

1. Pri priči je treba do čistega pobrisati vse, kar se je v hladilniku raztreslo, polilo, razlilo. Če je treba, moramo odstraniti predale in do čistega in suhega pobrisati po dnu, kamor umazanija najraje steče.

2. Že odprta živila vedno shranjujemo v primerne vakuumsko zaprte posode.

3. Treba je paziti na ostanke hrane in jih zavreči takoj, ko niso več užitni.

4. Odprta posodica sode bikarbone pomaga nevtralizirati vonjave različnih živil.

5. Za hitro odstranitev neprijetnega vonja si lahko pomagamo tudi tako, da nekaj kroglic vate namočimo v ekstrakt vanilje ali pomaranče, jih damo v plitko posodo in postavimo v hladilnik.

6. Pred generalnim mesečnim čiščenjem odstranimo iz hladilnika vse, kar je mogoče sneti. Nato notranjost temeljito očistimo z vodo, v kateri smo raztopili pralno sredstvo, in tudi vse kote in robove; to najlaže storimo s staro zobno ščetko. Nato temeljito speremo z navadno vodo in do suhega obrišemo.

7. Izbrati moramo čistilo, ki je dovolj močno za še tako zanemarjen hladilnik, a hkrati neškodljivo za zdravje. Če hočemo temeljito razkužiti, uporabimo dezinfekcijsko sredstvo (belilo), a se moramo natančno držati navodil, roke pa zaščititi z gumijastimi rokavicami. Vodi za izpiranje lahko dodamo malo sode bikarbone.

8. Enako očistimo tudi police, predale in druge dele, ki smo jih sneli. Če so močno umazani, je najbolje, da jih za nekaj časa namočimo v kad!

9. Nato v hladilnik znova namestimo police in predale ter napolnimo s hrano.

Priporočamo še: Kako očistiti pečico brez kemikalij in agresivnih detergentov

Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed