V trgovino šele, ko hladilnik kaže rebra

Večletne gospodinjske izkušnje kažejo, da je dobro imeti suha, nepokvarljiva živila vedno na zalogi, sveža pa kupujemo sproti, da se ne pokvarijo.

Vsakdo, ki doma kdaj poprime za kuhalnico, se je že znašel v zagati, ko se je mudilo, hiter pregled hladilnika in shrambe pa je kazal, da so zaloge živil bolj uborne in bi bilo treba v trgovino, da bi lahko kaj skuhali.

Vem, da takrat, ko se zdi, da so zaloge povsem izropane, zagotovo še lahko skuham nekaj obrokov, pa pri tem nimam v mislih makaronov. Za dneve, ko se nam ne ljubi v trgovino, ali v primeru nenapovedanih obiskov je dobro imeti nekaj zaloge, da lahko hitro skuhamo preprosto kosilo ali lahko večerjo. Krepka juha, rižota ali solata s krompirjem ali fižolom so boljša izbira za večerni obrok kot dva sendviča z belim kruhom ter sirom in salamami. Predvsem če skrbimo za otroke in najstnike, ki so vedno lačni, zlasti po treningih.

Shramba in zamrzovalnik

V naši shrambi imamo zmeraj nekaj konzerv fižola, koruze in čičerike, juho in paradižnikovo mezgo, ki ju skuhamo poleti in spravimo v kozarce, pa riž, polento, različne kaše, zlasti ajdovo in proseno, ki sta hitro kuhani, in seveda testenine. Od stročnic je hitro kuhana leča.

V zamrzovalniku mora biti vrečka graha in po možnosti špinače, v kleti pa gajba krompirja, korenja, čebule in česna. Iz teh sestavin lahko na hitro pripravimo različne juhe, rižote, omake in solate, ki jih kombiniramo s kašami, krompirjem ali testeninami. Če imamo še kaj sveže zelenjave in kos mesa, lahko pripravimo obed z nekaj hodi.

Prevetrimo hladilnik

Pri zalogah sveže, pokvarljive hrane velja previdnost. Ob preveč natrpanem hladilniku se namreč rado zgodi, da kakšen namaz, kos salame ali sira, odprta marmelada ali konzerva tiči neopažena v kotu. Ko hladilnik vsake toliko časa prevetrimo, v zadnjih vrstah najdemo kup hrane, ki jo lahko samo še zavržemo. Saj veste, kako gre, namesto ene marmelade sta odprti dve, ravno tako velja za sire, salame in druge sveže jedi. Naenkrat je vsega preveč, da bi sproti pojedli, in hrana se začne kvariti. Ob taki malomarnosti smo pri nas začeli opažati, da veliko hrane zavržemo, zato smo uvedli režim, da lahko odpiramo ali kupujemo nove jedi šele takrat, ko smo prejšnje pojedli. V šali včasih rečemo, da gremo v trgovino, ko hladilnik začne kazati rebra. Hrane ne mečemo več proč, lačni pa tudi nismo nikoli.

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Brooke Cagle/Unsplash

Preberite še: Kdaj ste nazadnje zamenjali gobico za pomivanje posode?

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana