Vsi nasveti, ki jih potrebujete za pripravo najboljših pit

Jabolčna, hruškova, bučna …

Upali bi si trditi, da se v tem letnem času speče največ pit. Zakaj? Ker so tako slastne, tako preproste, v hladnih dneh pa se priležejo kot le kaj. V spremstvu kakšnega toplega napitka, seveda.

Da s pitami ne bo težav, smo pripravili seznam nasvetov, ki bodo botrovali odličnemu končnemu rezultatu.

Maslo, maslo, maslo

Testo za pito lahko pripravite tudi z drugimi maščobami, a maslo bo prineslo najbolj poln okus. Nekateri mu primešajo tudi malce svinjske masti, saj ima ta višjo talilno temperaturo in tako bo testo bolj slojevito.

Uporabljajte roke

Ko pripravljate testo, pozabite na mikserje in kuhinjske pomočnike. Najbolje bo, če maslo v moko vmehčate kar z rokami. Vaša telesna temperatura je ravno tolikšna, da se bo maslo postopoma stopilo.

Alternativa

Če res ne želite mešati z rokami, lahko uporabite tudi kuhinjskega pomočnika. Če vas je strah, da se bo maslo prehitro stopilo zaradi hitrosti mešanja, v zamrzovalnik dan prej postavite posodo, v kateri boste mešali ali pa v zamrzovalnik postavite moko.

Ne pozabite na hladilnik

Ko se namenite k peki pite, ne pozabite v čas všteti tudi počitka v hladilniku. Testo bo namreč veliko bolj pečeno, če ga boste pred peko postavili v hladilnik.

Razslojeno testo

Če želite, da se testo razsloji, v testu pustite večje kose masla. Le malce bolj nežno ga zmešajte.

Moka?

Vsaka vrsta moke se obnaša različno. Zato bodite pripravljeni na malce improvizacije z vodo. Kakšna žlica manj ali več bo namreč vedno popravila teksturo testa.

A previdno!

Vode ne vlivajte, temveč jo škropite. Tako bo vlažnost testa v vaših rokah, saj boste lažje spremljali, koliko vode še potrebujete.

Debelina?

Po mnenju večine chefov in pekov, je v povprečju optimalna debelina približno 2,5 centimetra. Seveda pa po želji vedno lahko naredite tanjšega ali debelejšega.

Pecite dvakrat

Čeprav bi bilo preprosteje, da vse skupaj zložite in spečete v enem kosu, vam tega ne priporočamo. Najprej specite testo (pri tem ga obtežite s fižolom, lešniki ali sladkorjem), nato ga šele napolnite s polnilom.

Steklo ali keramika?

Kakšen pekač bo pravi? Keramičen model je odličen pri ohranjanju optimalne temperature, steklen pa vam bo pomagal spremljati peko testa. S kozi steklo boste namreč lažje videli, kako pečena je podlaga. Sicer pa se odločite sami, oba materiala se bosta odlično odrezala.

Pika na i

Za konec pa le še nekaj. Pita ne potrebuje pretiranega nadzora med peko. A če si želite malce sijaja, da bo res navdušila, jo po vrhu premažite z jajcem. Tako svetleča bo videti čudovita!

Priporočamo še: 17 fantastičnih receptov za sladice iz kozarčka

Fotografija: Unsplash/rawpixel
Vir: Food52

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana