Začimbe: 10 dejstev, ki jih morate poznati

Koliko jih dodati? Na kateri stopnji kuhe potresemo začimbe v lonec? Koliko vrst hkrati, da bodo jedi ravno prav okusne in jedci zadovoljni?

1. Ne vseh hkrati!

Naj se ohrani prvinski okus hrane, ki jo izbrane začimbe le dopolnijo. Svetujemo eno ali največ tri vrste. Več pa naj jih dodajo v jed poznavalci.

Preberite tudi: Poznate razliko med začimbami in zelišči?

2. Za začetek ne preveč!

Za štiri jedce zadošča četrt čajne žličke blage začimbe za eno jed, pri ostrih sprva količino še zmanjšamo. Pravo mero določimo s pokušanjem, nikoli pa ni odveč kanček drznosti in inovativnosti.

3. Katere na začetku kuhe, katere na koncu

Zrnate (poper, brin ipd.) in zelišča z voščenimi in trdimi listi (lovor, rožmarin, žajbelj) dodamo na začetku kuhanja, rezane, mlete in dišavnice z nežnimi svežimi listi (peteršilj, meta, bazilika, timijan, majaron ipd.) pa malo pred koncem.

4. Sol in začimbe?

Če uporabljamo začimbe in zelišča, jedi ni treba toliko soliti.

5. Vpliv na telo

Ostre pospešijo izločanje sline in drugih prebavnih sokov, povzročijo potenje, ki v toplejšem delu leta blagodejno hladi, v hladnem pa vzbudi občutek prijetne notranje toplote.

6. Aroma

Cele se manj kvarijo kakor mlete. Aroma  namreč na zraku izhlapi ali oksidira, kar z mletjem pospešimo. Najbolje storimo, če začimbo zmeljemo, zdrobimo, stremo, nasekljamo tik pred uporabo.

7. Shranjevanje

Shranjujemo jih v tesno zaprti stekleni ali kovinski posodici, v temnem, suhem in hladnem prostoru.

8. Rok uporabe

Po enem letu izgubijo pravi okus, vonj, se pravi aromo, in jih skoraj nima več smisla hraniti.

9. Zdravilne koristi

Nimajo le kulinaričnega pomena. Za marsikatero namreč obstajajo dokazi o koristih proti raku, saj večinoma vsebujejo močne antioksidante.

10. Božič

Cimet, muškatni orešček, piment in klinčki so vrste, ki ogrejejo telo, zato ni čudno, da so glavne sestavine božičnih kolačev in piškotov.

Preberite tudi:  Kako pravilno shraniti sveža zelišča, da bodo zdržala čim dlje

Fotografija: Getty Images

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana