Poznate razliko med začimbami in zelišči?

Ta je namreč precejšnja.

Takole gre …

Začimbe so listi, cvetovi, jagode, plodovi ali korenine rastlin, ki zaradi svojih naravnih sestavin dajejo jedem vonj in okus, spodbujajo tek, pospešijo prebavo hrane, brez njih bi hrano celo težko konzervirali za dalj časa. Sem uvrščamo tako poper in klinčke kot začimbne mešanice, kot je kari (curry), in začimbne omake, recimo gorčico. Ohlapnejša definicija dodaja zraven še sol in sladkor. Tiste začimbe, pri katerih uporabljamo pretežno dišeče liste, imenujemo zelišča ali dišavnice. Tem se bomo malce nižje konkretneje posvetili.

Da bi začimbe popolnoma izkoristili, jih dodamo jedem v pravem času. Takole velja: zrnate (npr. poper, brin) in začimbe z voščenimi trdimi listi (lovor, rožmarin, žajbelj) dodamo na začetku kuhanja, rezane, mlete začimbe in dišavnice z nežnimi svežimi listi (peteršilj, meta, bazilika, timijan, majaron) pa malo pred koncem kuhanja. Nežni listki zelišč tako ohranijo največ arome in celo nekaj malega vitamina C.

Najboljša so sveža

Vsa zelišča so najboljša sveža, pravkar nabrana. Kadar jih kupimo na tržnici v šopku in ne porabimo v celoti takoj, še isti dan, jih ovijemo v vlažen prtiček in pospravimo v plastično vrečko. V hladilniku se tako obdržijo do pet dni. Nekoliko bolj ekološka možnost je, da jih namesto v vrečko postavimo v steklen kozarec za vlaganje in zapremo. V hladilniku se tudi tako ohranijo do pet dni. Šopek zelišč je lahko stalno v uporabi na kuhinjskem pultu, če ga s stebli postavimo v posodico ali kozarček z malo vode. Ne preveč vode, nekako do višine prvih listkov – vendar ti ne smejo biti potopljeni, saj bi začeli gniti. Vodo menjamo vsak dan. Večina zelišč tako zdrži do tri dni. Če so zelišča v šopkih že rahlo uvela, jim odrežemo za prst stebelc in jih postavimo v kozarec z mrzlo vodo za nekaj ur.

Nekatera kupimo posajena v lončkih. Na voljo so v večjih živilskih centrih in načeloma niso namenjena za vzgojo naprej v vrtni zemlji. Obdržijo se do tri ted­ne, dišeče listke obtrgavamo po potrebi. Vendar če želimo zelišča resneje pospremiti v svojo kuhinjo, je najbolje, da kupimo pravo sadiko in jo presadimo na vrt ali v večji lonček ter postavimo na okensko polico kuhinje. Tako nam bo na voljo vso rastno sezono, trajnice nas razveseljujejo še dlje. Dobronameren nasvet – stebla timijana čez zime olesenijo in rastlina na videz odmre. Nikar je ne zavrzite, saj s prvimi toplejšimi pomladnimi dnevi iz »suhih« stebel poženejo mlada stebelca z mladimi dišečimi listki, ki nam dišavijo jedi do nove zime.

Nadaljujte z branjem: 16 najbolj uporabnih zelišč

Fotografija: Thinkstock

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana