Zakaj je leča tako priročna stročnica?

Je prava hrana za ljubitelje stročnic, preprosta za pripravo in lažje prebavljiva od fižola, a nič manj okusna.

Stročnice so pomemben del naše prehrane, pri nas najbolj priljubljena sta fižol in grah, ki ju gojimo tudi na vrtovih. Precej manj opazna, vsekakor po krivici, je leča, ki po okusu in uporabnosti prav nič ne zaostaja za sestrami. Je preprosta za pripravo, ni je treba namakati čez noč, kot na primer fižol ali čičeriko, pa še na naše zdravje ugodno vpliva.

Bolj kot v naši kuhinji je leča priljubljena v azijski, zlasti indijski, pa tudi arabski. V Indiji, kjer je tudi največ pridelajo, jo pripravijo z mesom, v gosti juhi in solatah, Arabci jo kombinirajo z bulgurjem in rižem. Lahko jo pripravimo kot samostojno jed, kot prilogo, v juhah in enolončnicah, dodamo jo zelenim in mešanim solatam, iz nje pripravimo okusne namaze in še katero dobroto.

1. Ne pokvari se zlepa

Suho lečo lahko kupimo v skoraj vseh trgovinah z živili ali na tržnici, običajno je pakirana v polkilogramske vrečke, ponekod pa jo prodajajo tudi v rinfuzi. Čeprav se ne pokvari zlepa, jo hranimo v suhi, hladni shrambi. Kuhana bo ohranila svežino do tri dni, seveda v hladilniku.

2. Ni je treba namakati

Izbiramo lahko med več vrstami, po barvi se delijo na rjavo, zeleno, rumeno, oranžno in črno. Ker je pred kuhanjem ni treba namakati (seveda pa jo lahko), njene priprave ni treba načrtovati dan
vnaprej, kot recimo kuhanje pasulja. Pred kuhanjem jo speremo pod tekočo vodo, ne bo pa odveč, če jo prej pregledamo in odstranimo morebitne nečistoče.

3. Čas kuhanja

Različne vrste leče se kuhajo od 20 do 45 minut. Najdlje zelena, oranžna pa je kuhana že v 20 minutah. Prav tako kot pri rižu tudi pri leči čas kuhanja prilagodimo temu, kako čvrsta zrna želimo; za solate jo kuhamo krajši čas, v enolončnici pa je zaželeno, da se malo razkuha. Očiščeno in sprano lečo vedno stresemo v vrelo vodo, ne glede na to, kakšno jed kuhamo, tako bo lažje prebavljiva. Kuhamo na rahlem ognju v pokriti posodi.

4. Odlična za zdravje

Je bogata z beljakovinami, zato je priljubljena jed vegetarijancev in veganov. Vsebuje tudi veliko vlaknin, vitaminov, med drugim vitamine skupine B, ter mineralov, omenimo železo, nima pa nasičenih maščob in škodljivega holesterola, ki se ju pač radi izogibamo.

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Stročnice za zdravje in vitko postavo

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana