Zakaj je tako težko vztrajati pri dietah?

Vprašanje za milijon evrov!

Poletje se bliža in sezona diet je odprta. Ste si tudi vi zadali, da boste letos na plaži videti popolno? Verjetno ne prvič. Priznamo, tudi mi smo se že velikokrat lotili različnih diet, a priznamo, da je  včasih nemogoče vztrajati pri njih. Hrana je namreč neverjetno okusna in če je v vas vsaj malo hedonista, se boste težko odpovedali dobri jedi ali pa kozarcu vina.

A naj vas malce pomirimo. Niste edini, ki se mučite z dietami, obstaja pa tudi kar nekaj razlogov, ki pojasnjujejo, zakaj se je jih je tako težko držati.

Hrani se je nemogoče upreti, pravi znanost

Kot piše Huffington Post, proizvajalci hrane točno vedo, kako se prikupiti vašim brbončicam. Da dosežejo okuse, ki si jih vaši možgani želijo, vložijo veliko denarja v raziskave, ki jim pomagajo izdelati končen produkt, ob misli na katerega se vam cedijo sline.

Verige s hitro prehrano znajo pritisniti na prave gumbe

Zdrava prehrana je veliko manj mamljiva tudi zaradi vloge, ki jo na poti do vaših možganov odigra marketing. Restavracije s hitro prehrano imajo namreč dodobra izpiljene oglaševalske strategije, ki vas na vsakem koraku premamijo, da krenete na tisto prepovedano pot. Samo pomislite, kako okusni so videti burgerji na reklamnih panojih!

Vsak teden se srečamo z novo dieto

V zmedi je težko vztrajati le pri eni dieti, če sploh kateri. Vsak dan se namreč na spletu srečamo s kakšno novo dieto, ki obljublja še boljše in hitrejše rezultate, kot tista, ki smo se je ravno lotili.

Tudi zdrave izbire niso vedno zdrave

Če vam omenimo gazirane pijače in sladkarije, boste takoj rekli, da gre za nezdrav vnos živil. Manj prepričani pa boste, ko omenimo sadni jogurt. Ali kosmiče za zajtrk. Velikokrat se zgodi, da hrana, ki je na prvi pogled videti zdrava, to nikakor ni. Mnogi produkti namreč vsebujejo dodane sladkorje in aditive, ki nas ovirajo pri vztrajanju pri dietah. Samo pomislite: odločili ste se, da se boste izognili sladkorju in telo bo potrebovalo nekaj časa, da se ga bo odvadilo. A to se ne more zgoditi, če skriti sladkor nevede ves čas dovajate v svoje telo.

Tudi zdravega je lahko preveč

Poleg izbire hrane je pomembna še količina. Na primer priporočen dnevni odmerek avokada po priporočilu nutricistov znaša le polovico sadeža. Koliko pa ga pojeste vi?

Ker je to v vaši krvi

Za debelost velikokrat radi krivimo genski zapis, a v resnici ta dejansko pripomore k naši preobilnosti. Nekateri geni namreč določajo, ali raje jemo sladko ali slano, prav tako je v genih zapisana odvisnost, pravijo znanstveniki. Tako se lahko malce potolažite, da ni vse v vaših rokah, temveč težava tiči v vašem DNK. Seveda pa pri postavi ključno vlogo igrajo tudi privzgojene prehranjevalne navade, ki ste jih najverjetneje prevzeli od svojih staršev.

Preberite še: Mariah Dolenc, Američanka v Sloveniji: »Vedno se mi je zdelo smešno, kako vas skrbi, da bi gostje domov odšli lačni«

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed