#MEALPREP: vse skrivnosti načrtovanja vašega tedenskega menija

Se vam zdi, da okoli vas vsi samo še načrtujejo svoje obroke?

Kje so časi, ko smo lahko vsak dan vsaj dve uri namenili kuhanju kosila, ki nam je tistega dne najbolj zadišalo ter ga pripravili v popolnem miru in z največjim užitkom skuhano tudi pojedli. No, če vam to uspeva še danes, sodite med redke srečneže, a zdi se, da večini za ovratnik diha hiter tempo življenja, ki narekuje tudi, da moramo vse obroke stisniti tja nekam vmes med službo, rekreacijo in druge nujne obveznosti.

In ker seveda ne bo najbolje, če bomo vsakič, ko nas zagrabi lakota posegli po hitrem sendviču ali ocvrtem krompirčku iz restavracije, moramo paziti tudi, da se prehranjujemo zdravo.
Prehrana med tednom, ko nas pesti natrpan urnik, lahko tako hitro postane prava skrb in nadloga, zato so si nekateri že pred časom zamislili način, kako nadvse učinkovito in hranilno med obveznostmi nahraniti sebe in svojo družino.

#Mealprep je v zadnjem času tako postala ena najbolj zasledovanih oznak na družbenih omrežjih in morda si ne bi mislili, da lahko iz tako preproste stvari, kot je prehranjevanje, nastane prava znanost.

Skratka, enkrat tedenska kuharija je postala navada marsikaterega zemljana, mi pa vam spodaj strežemo z nasveti, kako se načrtovanja tedenskega menija lotiti in kako se spopasti z morebitnimi težavami, ki nemalokrat presenetijo #mealprep začetnike.

Priskrbite si posodice

Če želite v enem dnevu pripraviti jedi za ves teden, boste v hladilniku potrebovali kar nekaj prostora, prav tako pa si boste morali zagotoviti dovolj posod, v katere boste pripravljene jedi lahko shranili.

Nakupovanje je ključnega pomena

Kaj boste jedli v tednu, ki je pred vami, si morate zamisliti še preden se podate v trgovino. Odločite se, česa si želite na meniju ter na podlagi tega spišite seznam sestavin, ki jih potrebujete. Nikar se ne spustite v brezglavo nakupovanje!

Mislite na rok trajanja živil

Ko načrtujete meni za prihajajoči teden, nikar ne pozabite, da vsa hrana ne bo mogla počakati do zadnjega dne, zato jo morate pametno razporediti po dnevih, nato pa se v sredini tedna nikar ne premišljujte, saj se bodo v nasprotnem primeru nekatera živila pokvarila.

Bodite kreativni

Ni nujno, da skuhate le jedi, ki jih poznate že celo življenje. Pobrskajte za novimi recepti na spletu, kreativni pa bodite tudi sami. Morda ni nujno, da ima vsaka jed, ki jo pripravite, že znano ime – poigrajte se z različnimi kombinacijami sestavin. Poletje omogoča velik nabor sveže zelenjave, ki jo lahko odlično vključite v svoj jedilnik.

Imejte rezervo

Tudi, ko boste hladilnik napolnili z zadnjo škatlico sobotne večerje, to še ne pomeni, da ste popolnoma preskrbljeni. Morda vas bo med tednom presenetila neobičajna lakota ali pa boste gostili nenapovedan obisk, zato imejte v shrambi vedno shranjen kakšen dodaten zavojček testenin, paradižnikovo mezgo, čebulo in začimbe. Tako boste v sili vedno lahko postregli hitro paradižnikovo pašto, ki marsikdaj rešuje življenja.

Preberite še: Zapečene tortilje z mesnim nadevom

Fotografija: Thinkstock

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana