Pet slabih gospodinjskih navad, ki se jih morate znebiti v prihajajočem letu

Čas je, da pogledamo nazaj in načrtujemo za naprej.

Neverjetno, kako hitro nas je zadel konec leta, z njim pa tudi čas novoletnih zaobljub. Zato se potrepljajmo po rami za vse dobre stvari, ki so nam uspele v preteklih 365 dneh, malce pa se lahko tudi zamislimo za vse kikse, ki smo jih počeli.

In ker je konec decembra tudi čas, ko samim sebi obljubimo, kako bomo drugače ravnali v novem obdobju, smo tudi mi malce pospravili po podstrešju. No, predvsem smo razmislili, kako bomo pospravljali bolj učinkovito. Zato spodaj nizamo seznam gospodinjskih navad, ki jih v 2019 ne smemo početi. Bo šlo?

Predal za razne stvari

Gotovo ga ima vsako gospodinjstvo. V mislih imamo predal, v katerega pač roma vse, za kar v hiši nimamo posebnega mesta. Od elastik za zatesnitev odprtih embalaž, vrečk, žarnic, žlic s polomljenimi ročaji … Pravzaprav večina od nas sploh ne ve točno, kaj je v njih. Odločili pa smo se, da se jih v prihajajočem letu znebimo. In pričnemo neuporabne stvari v smeti metati sproti. Kopičenje krame pač nikomur ne koristi, poleg tega pa bomo tako v novem letu imeli tudi več prostora za stvari, ki jih res uporabljamo.

Pospravljanje po kuhanju

Krožnike je seveda potrebno pomiti, a zavezujemo se, da bomo v prihajajočem letu posodo pomivali že med tem, ko pripravljamo obroke. Lonec je lažje pomiti že med čakanjem, da se v pečici speče krompir. Nihče namreč ne mara drgniti zasušenih omak, sploh pa si po obroku radi oddahnemo. Tako bo v 2019, smo se odločili.

Odlašanje s čiščenjem madežev

Nič hudega ni, če masa za palačinke kapne na tla. Madež zahteva le en poteg z mokro krpo. Če pa počakamo 15 minut, madež ni več mala šala in čiščenje postane precej bolj nadležno. Obljubljamo si torej, da bomo v novem letu vse kaplje in madeže s pulta pobrisali takoj, ko se zgodijo.

Vrečke, vrečke, vrečke

Že vrabci na vejah čivkajo, da plastika duši naš planet, zato je v novem letu res čas, da prenehamo s kopičenjem plastičnih vrečk. V trgovino se bomo tako od zdaj naprej res vedno odpravili s plateno vrečo ali pa takšno za večkratno uporabo. Tiste plastične v trgovini bomo za voljo zdravja naše Zemlje pustili pri miru.

Odprte embalaže

Po odprtju moke ne pretresemo v plastično posodo. Odprte lešnike pustimo kar v vrečki. Polovica testenin je ostala v odprti škatli. Ste tudi vi včasih tako leni? Naj bo prihajajoče leto tisto, ko ste živila pričeli shranjevati v zatesnjenih posodah. Tako bodo vaše omarice videti lepše, poleg tega pa si boste 2019 zapomnili po tem, da vaših kuhinjskih regalov niso napadli molji.

Priporočamo: Dostopni ribji recepti Marje Černe za čudovite praznike

Fotografija: GettyImages

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana