Ocenjujemo gostilne: Gostilna Vitez, Ljubljana

Zajec, jelen in polži napovedujejo vračanje k ponudbi, po kateri je Vitez nekoč že slovel.

V Ljubljani, za Ljubljanico, najde vsak, kar išče, tam za večerjo Vitez kopuna ti da,« je Majda Sepe prepevala v pesmi z naslovom Šuštarski most. Kar zgovorno govori o ponudbi legendarne gostilne na ljubljanskem Bregu, kamor je svojčas zahajala res eminentna družba. V začetku marca je Vitez s preurejeno notranjostjo spet odprl vrata. Če ne bi pozabili na boljše prezračevanje, bi bil ambient že skoraj pravljičen.

Živali, kot so zajec, jelen, fazan, polži in rak, so napovedovali, da se Vitez vrača k ponudbi, po kateri je nekoč že slovel. Glede na to, da jim je po nekaj tednih ušel vodja kuhinje, je gostilna še vedno v fazi iskanja.

Dobro je vedeti: Gostilna Vitez; Audaks, d. o. o.; Breg 20, 1000 Ljubljana; Tel: +386 82 056 004; Splet: gostilna-vitez.si, info@gostilna-vitez.si; Urnik: Odprto imajo vsak dan od 12. do 23. ure. Degustacijski meni: 3-hodni za 25 evrov, 4-hodni za 39 evrov in 5-hodni 45 evrov; vinska klet: približno 90 etiket.
Paleta domačih paštet.

Oni dan sta po zasnovah prejšnjega chefa kuhala mlada Dejan Arsič in Žan Tominšek. Ujeli smo ju v dobri dnevni formi. In če bo lastnik novega Viteza Jože Hribar dovolj potrpežljiv, bo kmalu žel sadove. V nasprotnem se bodo izgubljali v silnem nihanju, tedaj niti pestra in bogata izbira vin, resda nekoliko predraga, ne bo pomagala.

Priporočamo še: Tako boste pripravili najboljša rebrca na žaru (svetuje Matej Stipanič)

Uvodni pozdrav

Naj priznamo: nam je! Saj smo brbončice že uvodoma odlično pripravili s kozarcem Isteničeve penine rose brut, bil je to odličen in mehurčkast aperitiv lososove barve. To bi bil tudi popoln vhod, če bi bili obe hladni predjedi, na eni strani poljubčki štirih različnih paštet, piščančje, divjačinske, merjaščeve in račje, na drugi pa plošča divjačinskih mesnin (jelenov pršut ter jelenova salama in tista divje svinje) z okisano zelenjavo, na primerni ravni. Tako pa smo si od obeh zapomnili predvsem odličen domači kruh, Ferjančičevo pinelo, letnik 2018, ter Protnerjev renski rizling joannes, letnik 2016, ki sta tvorila prvovrstno podporo narezku in paštetam. Če je bila pinela na nosu zahtevnejša, v ustih pa tako blaga in sveža, je bil renski rizling pravo nasprotje, na nosu breskev, v ustih pa mineralen z višjo kislino.

Narezek.

Škampova juha in polži

Uvodu je sledila dobra rakova juha, v kateri smo pogrešali pravzaprav samo nekaj več ostrine. Gamberi, ki so počivali na njeni gladini, so bili okusni in sočni.

Rakova juha.

Natakarica Sara je v tistem postregla z vrhunskim Kobalovim šiponom, letnik 2018, nadvse mineralen in višje kisline z nekaj grenkobe v pookusu je namreč popolnoma sovpadel s polži. Jed bi z veseljem priporočili tudi vsem tistim, ki imajo predsodke do načeloma sluzastih polžev. Že pogled na krožnik nam je pričaral pravi vrt, po katerem so lezle te živalce, bile so za prste oblizniti! Polži so bili namreč mehki, posteljica pa maslena, konkretna, iz zelišč, masla, slanine in ovsenih kosmičev.

Polži.

Pri domala vseh jedeh, tudi pri polžih, so bila prisotna liofilizirana živila, ki jim pri nizkotemperaturnem sušenju ohranijo vso barvo, strukturo in aromo, ne pa tudi vode. Živila se zato prelevijo v nekakšne hrustljavčke, zaradi nenehnega pojavljanja pa postanejo pri Vitezu – nadležna in moteča.

Volovski rep, krompirjev pire

Volovski rep, prepoln vezivnega tkiva, ki ga je treba dolgo kuhljati, ne bo seveda nikdar moteč. Če je seveda takšen kot pri Vitezu: izpeljan po burgundsko, izvrstno, sofisticirano. Tudi v krompirjev pire je padlo dovolj masla, da je bil casserole še popolnejši. Do vrhunca pa ga je vendarle prignal Šturmov modri pinot. Sedem let star je potreboval kar več minut, da je prišel do zraka in se je povsem izrazila namišljena bomboniera griott.

Volovski rep.

Jabolko in karamel

Za sladico smo dobili nepretenciozno, enostavno in okusno jed različnih tekstur, rečejo ji jabolko in karamel. Karamelizirano zeleno jabolko se je na ovsenih kosmičih hladilo ob kepici vaniljevega sladoleda.

Jabolka in karamel.

Ocena okusojedcev

Vrsta ponudbe: gostilna
Hrana, vino: 8
Postrežba: 8
Cena/kakovost: 8
Vtis skupaj: 8
Skupna ocena: 4

Preverite še: Ocenjujemo gostilne: Gostilna Muha, Lokev
 
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana