Odprta Kuhinja

Bruno predstavlja odličen recept za rižoto

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Študent psihologije, tekač na 400 m in strastni ljubiteljski kuhar se je leta 2021 odlično odrezal tudi na progi Masterchefa. Postal je zmagovalec! Bruno ne samo lovi stotinke sekunde, odlično tudi peče in kuha. Že od 11. leta, ko je začel intenzivno domačo peko piškotov, si želi, da bi to nekoč postalo njegovo primarno poslanstvo.


Rižota brez filtra


Union Premium nefiltrirano svetlo pivo


Sestavine:



  • 200 g riža arborio

  • oljčno olje

  • 2 šalotki

  • 20 g masla

  • 60 g parmezana

  • 1 steklenica Union Premium nefiltriranega svetlega piva

  • sol

  • 1 gomoljna zelena

  • 30 g sladkorja

  • 30 g pinjole

  • 1 pladenj mikrozelenja (če ni mikro, bo tudi makro OK)



Najprej odpremo pivo, ker se nam obeta rezanje čebule. Baje proti izlivu solza pomaga, če usta navlažimo, med zobe pa stisnemo olupek čebule. Šalotke so še posebej srborite. Zato ju hitro slecite. Delček olupka držite med zobmi in ju na drobno sesekljate. V ponvi segrejte olje in na njem nežno pražite šalotki. Riž vsujte v ponev. Premešajte in dušite naprej, dokler riž ne postekleni. 


Zalijete ga s pivom. Od tod naprej skrbite, da tudi riža ne stisne žeja. Naj se počasi kuha, pivo nežno hlapi, riž pa postaja vedno bolj mehak. Pazite, da se vam vse skupaj ne zalepi na dno. Dodajajte pivo, če ste ga spili preveč, odprite še eno, pivo nalijte v kozarec. Tako boste s pitjem istega lahko elegantno nadaljevali ob večerji. 


Na gorilnik medtem pristavite ponev in v njej raztalite sladkor. Ko se sladkor raztali in postane karamelne barve, dodajte še nasekljano gomoljno zeleno. Premešajte. Pustite kakšno minuto, ne več.


Pogled preusmerimo na prvo ponev.


Riž kuhajte približno 10 minut. Italijani pravijo, da mora imeti rižota val. To preizkusite tako, da dregnete ponev v eno smer, in upate, da bo rižota vzvalovila. Če se samo zatrese, je presuha, če pljuskne čez rob, je piva mnogo preveč.


Ko je rižota skuhana, vanjo vmešajte maslo in nariban parmezan. Premešajte, da se lepo stopi. Dodate še na hitro in rahlo prepražene pinjole in karamelizirano zeleno. Z občutkov vmešate. Če imate pri roki mikrozelenje, rižoto lepo okrasite, če je zelenje makro, ga nasekljajte, posujte po vrhu ali vmešajte. Oboje bo super!


Minister za zdravje opozarja: “Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!”


Naročnik oglasne vsebine je Pivovarna Laško Union





















Datum Objave: 11.4.2023 ob 11:04

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja