Odprta Kuhinja

Dušene školjke s pivom po sredozemsko

Odpri galerijo
A+   A-
Luka Novak, zmagovalec lanske sezone šova MasterChef Slovenija, je pripravil osvežujoč morski recept, ki ga lahko to poletje pripravite večkrat.


Sestavine:



  • ekstra deviško oljčno olje

  • 1 sesekljana rumena čebula

  • ½ zelene paprike

  • ½ rdeče paprike

  • 4 stroki nasekljanega česna

  • sol in poper

  • 2 zrela paradižnika

  • ½ čajne žličke kumine

  • ½ čajne žličke dimljene paprike

  • ½ čajne žličke rdeče paprike – chilli flakes

  • 1 ½ skodelica vode

  • 1–1,5 kg školjk klapavic

  • 1/3 skodelice sesekljanega svežega peteršilja

  • nefiltrirano pivo Union Premium

  • 2 rdeča čilija

  • 1 limonska trava


https://youtu.be/GOxo7YK15BE


Postopek:


Najprej preventiva. Školjke, s katerimi se potencialno lahko zastrupimo, prepoznamo po tem, da so odprte. Odprte torej čim prej vrzite v koš za organske odpadke. Tiste tesno zaprte preložimo na pladenj in pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo.


Lotimo se priprave juhe iz belega vina. V veliki posodi segrejemo ¼ skodelice ekstra deviškega oljčnega olja na srednjem ognju. Dodamo čebulo, papriko, česen, čili in limonino travo. Začinimo s soljo in poprom ter kuhamo približno 5 minut, redno premešamo in pazimo, da se česen ne zažge. Vmešamo paradižnik, dodamo kumino, papriko in kosmiče rdeče paprike. Zalijemo s približno 2 decilitroma piva in vodo.


Povečamo ogenj, da tekočina rahlo zavre. Pivo spijemo do konca.


Kuhamo nekaj minut, da se paradižniki nekoliko zmehčajo, 5–7 minut. Po potrebi dodamo še ščepec soli.


Zmanjšamo ogenj nazaj na srednje in dodamo školjke. Pokrijemo s pokrovko in kuhamo, dokler se večina školjk ne odpre, 7–10 minut. Vse školjke, ki so še zaprte, zavržemo.


Ugasnemo ogenj ali ponev odstavimo ter dodamo zeleno čebulo in peteršilj.


Jed postrežemo v kakšni lepi dekorirani keramični posodi s prilogo najljubšega hrustljavega kruha.



Minister za zdravje opozarja: “Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!”


Naročnik oglasne vsebine je Pivovarna Laško Union





Datum Objave: 1.6.2023 ob 20:06

Več iz te teme:

receptLuka NovakUnion premiumpremium kuharija

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja