Dušene školjke s pivom po sredozemsko
Sestavine:
- ekstra deviško oljčno olje
- 1 sesekljana rumena čebula
- ½ zelene paprike
- ½ rdeče paprike
- 4 stroki nasekljanega česna
- sol in poper
- 2 zrela paradižnika
- ½ čajne žličke kumine
- ½ čajne žličke dimljene paprike
- ½ čajne žličke rdeče paprike – chilli flakes
- 1 ½ skodelica vode
- 1–1,5 kg školjk klapavic
- 1/3 skodelice sesekljanega svežega peteršilja
- nefiltrirano pivo Union Premium
- 2 rdeča čilija
- 1 limonska trava
https://youtu.be/GOxo7YK15BE
Postopek:
Najprej preventiva. Školjke, s katerimi se potencialno lahko zastrupimo, prepoznamo po tem, da so odprte. Odprte torej čim prej vrzite v koš za organske odpadke. Tiste tesno zaprte preložimo na pladenj in pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo.
Lotimo se priprave juhe iz belega vina. V veliki posodi segrejemo ¼ skodelice ekstra deviškega oljčnega olja na srednjem ognju. Dodamo čebulo, papriko, česen, čili in limonino travo. Začinimo s soljo in poprom ter kuhamo približno 5 minut, redno premešamo in pazimo, da se česen ne zažge. Vmešamo paradižnik, dodamo kumino, papriko in kosmiče rdeče paprike. Zalijemo s približno 2 decilitroma piva in vodo.
Povečamo ogenj, da tekočina rahlo zavre. Pivo spijemo do konca.
Kuhamo nekaj minut, da se paradižniki nekoliko zmehčajo, 5–7 minut. Po potrebi dodamo še ščepec soli.
Zmanjšamo ogenj nazaj na srednje in dodamo školjke. Pokrijemo s pokrovko in kuhamo, dokler se večina školjk ne odpre, 7–10 minut. Vse školjke, ki so še zaprte, zavržemo.
Ugasnemo ogenj ali ponev odstavimo ter dodamo zeleno čebulo in peteršilj.
Jed postrežemo v kakšni lepi dekorirani keramični posodi s prilogo najljubšega hrustljavega kruha.
Minister za zdravje opozarja: “Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!”
Naročnik oglasne vsebine je Pivovarna Laško Union