Bananov kruh, kakršnega še niste spekli
Gotovo se še spomnite obdobja, ko smo v vsaki reviji, na vsakem spletnem portalu in skoraj na vsakem koraku srečali recept za bananov kruh. Šlo je za res velik trend, ki je otvoril kulturo hipsterskih bistrojev, avokadovih toastov in acai skledic, ki si jih seveda lahko privoščimo še danes, takrat pa so bile na trgu nekaj čisto novega.
Vsekakor vemo, da bananov kruh pravzaprav ni čisto običajen kruh, temveč je po okusu in teksturi bolj podoben kolaču. Kljub temu si ga zaradi obilice hranilnih snovi brez težav privoščimo za zajtrk. Najdemo ga v različnih različicah, tokrat pa bomo spekli obrnjenega na glavo, ki obljublja nekaj novega. Recept je precej preprost, sestavine pa odmerjene kar z jogurtovim lončkom.
Sestavine
- maščoba za pekač
- 3 ravno prav zrele banane, narezane po dolžini
- 3/4 lončka kristalnega sladkorja
- 2 žlici vode
Testo
- 1 lonček svetlo rjavega sladkorja
- 3 zelo zrele banane, pretlačene
- 3/4 lončka ekstra deviškega oljčnega olja
- 1/2 lončka grškega jogurta z nizko vsebnostjo maščob ali kisle smetane
- 2 žlički vaniljevega ekstrakta
- 2 veliki jajci sobne temperature
- 2 lončka večnamenske moke
- 1 žlička soli
- 1/2 žličke sode bikarbone
- 1/2 žličke pecilnega praška
- 1/2 žličke mletega cimeta
- 1/2 žličke mletega muškatnega oreščka
- 1 lonček temnih čokoladnih kapljic
Priprava
- Pečico segrejte na 175 stopinj Celzija. Namastite 23-centimetrski okrogel pekač s pršilom proti prijemanju in obložite s papirjem za peko. Banane položite s prerezano stranjo navzdol na peki papir in jih po potrebi obrežite, da se lepo prilegajo.
- V srednje veliki kozici na srednje visoki temperaturi zmešajte sladkor in vodo. Kuhajte, po potrebi nekoliko pretresite ponev, dokler ne nastane karamela, približno 6 minut. Z njo takoj prelijte banane v enakomerni plasti.
- Priprava testa: V veliki skledi zmešajte rjavi sladkor in pretlačene banane, dokler ne nastane gladka pasta. Vmešajte olivno olje, jogurt, vaniljo in jajci ter dobro premešajte.
- Dodajte moko, sol, sodo bikarbono, pecilni prašek, cimet in muškatni orešček. Mešajte, dokler se sestavine ne združijo in je zmes brez grudic, nato pa vmešajte temne čokoladne koščke.
- Testo vlijte čez karamelizirane banane in z gumijasto spatulo pogladite površino.
- Pecite 55 do 60 minut, dokler ni kruh zlato rjav in razpokan po vrhu, notranja temperatura pa doseže 88 stopinj Celzija.
- Pustite, da se kruh hladi 15 minut, nato pa s tankim nožem potegnite ob robovih pekača. Položite krožnik na pekač in ga obrnite.
Priporočamo še: Biskvit z jabolčno čežano in orehi