Odprta Kuhinja

Zares božanski bananov kruh (VIDEO)

Odpri galerijo
A+   A-
Mirjam je že dolgo sanjala, da bi spekla kolač z banano, ki bi bil sočen in ne preveč osladen, zato je za sladkobo in prav poseben odtenek okusa poskrbela z javorjevim sirupom in datlji.Zadišala nam je ta priljubljena sladica in zdaj se je kar ne moremo najesti in jo preskušamo v vseh mogočih receptih. V tem času pred veliko nočjo, ki je precej neizrazit glede sladkega, pa marsikdo se vsaj še malo drži posta, je ideja kot naročena.

Bananov kruh


Suhe sestavine

  • 220 g bele moke

  • žlička sode bikarbone

  • 1/2 žličke pecilnega praška

  • 1 ali 1/2 žličke cimeta (po želji lahko izpustite)


Drugo

  • 125 g masla sobne temperature

  • 110 g javorjevega sirupa

  • 2 jajci

  • 4 banane, popolnoma zrele

  • 4 datlji

  • dodatna banana za okras


Priprava


1. Pripravimo pekač velikosti približno 30 x 12 cm, namažemo ga z maslom in pomokamo. Vključimo pečico, ventilacijsko na 160 stopinj, navadno na 175–180 stopinj.

2. Pomešamo vse suhe sestavine.

3. Pretlačimo ali zmeljemo 4 banane, datlje narežemo na majhne koščke.

4. V skledi z električnim mešalnikom pomešamo maslo in javorjev sirup, dodamo jajci in pretlačene banane ter mešamo minuto ali dve, nato dodamo suhe sestavine in spet premešamo.

5. Nato ročno primešamo narezane datlje in testo vlijemo v pekač. Olupimo še banano in jo, prerezano po dolgem, položimo na testo.

6. Pečemo 60 minut. S palčko ali nožem preverimo sredico. Če je suha, je kolač pečen, sicer peko podaljšamo še za nekaj minut.

7. Kolač pustimo kratek čas v pekaču, nato ga preložimo na mrežo, po želji potresemo s sladkorjem v prahu ali prelijemo z marmelado.

Mirjam Grilc in njen slasten bananov kruh
Mirjam Grilc in njen slasten bananov kruh

Priporočamo še: Pomembna značilnost peteršilja, ki jo moramo nujno poznati

Video in fotografija: Sonja Ravbar
Datum Objave: 17.3.2023 ob 09:03

Več iz te teme:

videobananov kruhjavorjev sirupdatlji

Naročite se na e-novice:

Mirjam Grilc
Mirjam GrilcMirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.