Odprta Kuhinja

Biskvit z jabolčno čežano in orehi

Biskvit z jabolčno čežano in orehi (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
A+   A-
Ponovno je čas, da pokukamo k pecivom iz pekača. Večinoma gre za preproste dobrote, ki hitro potešijo celo mizo. Tak je tudi tale biskvit.

Na videz ni nič posebnega, je pa zato na ugriz pravi spektakel. Biskvit je rahel in sočen, saj čisto jesensko vsebuje jabolčno čežano, koščki orehov v njem pa hrustljavo nagradijo vsak ugriz. Okuse zaokroži prijetno kiselkast in osvežilen premaz iz kremnega sira.

Sestavine

  • 4 večja jabolka (približno 600 g)

Biskvit

  • 320 g bele pšenične moke
  • žlička pecilnega praška
  • žlička sode bikarbone
  • 2 žlički cimeta
  • 2 jajci
  • 170 ml olja
  • 150 g sladkorja
  • 80 g rjavega sladkorja
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • 3/4 žličke soli
  • 100 g grobo sesekljanih orehov

Premaz

  • 100 g kremnega sira
  • 80 g masla
  • 150 g sladkorja v prahu

Priprava

  1. Jabolka olupimo, razčetverimo in odstranimo peščišča. Narežemo jih na kocke, stresemo v kozico in prilijemo toliko vode, da prekrije dno. Kuhamo, da se povsem zmehčajo, nato jih pretlačimo v čežano. Pustimo jo, da se dobro ohladi.
  2. Biskvit: suhe sestavine zmešamo v eni posodi, mokre z jabolčno čežano pa v drugi. Mokre nato primešamo k suhim.
  3. Vmešamo grobo sesekljane orehe in vlijemo v pekač, velik približno 35 x 20 cm.
  4. Biskvit pečemo 30–40 minut pri 180 stopin­jah. Po peki ga pustimo, da se ohladi.
  5. Za premaz naj bosta kremni sir in maslo sobne temperature. Z električnim mešalnikom ju zmešamo skupaj s sladkorjem v prahu. Dobljeno kremo namažemo po ohlajenem biskvitu.

Takoj ga bo zmanjkalo! (Foto: Midva kuhava)
Takoj ga bo zmanjkalo! (Foto: Midva kuhava)

Priporočamo še: Bučna juha s kokosovim mlekom (VIDEO)

Datum Objave: 28.9.2024 ob 06:09

Več iz te teme:

sladicebiskvitjabočno pecivo

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.