Bombetke s krompirjem, ki ostanejo dlje časa sveže
Odpri galerijo
A+ A-
Fletni hlebčki, ki jih odlikujeta sočnost in mehkoba. Čeprav se v njih skriva zajeten del krompirja, se v okusu prav nič ne občuti. Zaradi njega pa veliko dlje ostanejo sočne.
Bombetke bodo na pikniku deležne hvale, naj bo kot podlaga čevapčičem ali puhasto pomakalo v golaž. So tudi odlična ideja, če nam po kosilu ostane kaj krompirjevega pireja.
Bombetke s krompirjem
- 550 g moke
- 300 g olupljenega krompirja
- žlica sladkorja
- vrečka suhega kvasa
- 250 ml mleka
- 60 g zmehčanega masla
- 2 žlički soli
Priprava
1. Krompir narežemo na kocke in ga skuhamo do mehkega.
2. Po kuhanju ga pustimo v cedilu, da se dobro odpari.
3. Krompir pretlačimo in pustimo, da se ohladi do mlačnega.
4. V toplo mleko stresemo žlico sladkorja in vrečko suhega kvasa ter premešamo.
5. Dobljeno zmes prilijemo k mešanici moke in soli. Vse skupaj zmešamo še s krompirjem in začnemo gnesti. Vmes postopoma dodajamo še zmehčano maslo.
6. Ko testo postane lepo gladko, ga oblikujemo v kepo.
7. Posodo s testom tesno pokrijemo s prozorno folijo. Testo naj vzhaja, da se njegova prostornina podvoji – približno uro.
8. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
9. Iz testa oblikujemo 12 bombetk in jih razporedimo po pekaču.
10. Pekač pokrijemo s prozorno folijo in pustimo, da bombetke vzhajajo 20 minut.
11. Pečemo jih 15–20 minut, da se lepo zlato rumeno obarvajo.
12. Še vroče premažemo z maslom.
Priporočamo tudi: Krompirjeva pogača
Deloindom.si: Recept za doma narejeno naravno sredstvo proti plevelu
Datum Objave: 1.5.2023 ob 09:05