Odprta Kuhinja

Sarme: naš recept, po katerem te dni množično kuhate

Lepo zvita sarma (Foto: xalanx/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
To je vse, kar naše telo potrebuje po obilnih praznikih. Mlečna kislina kislega zelja deluje pomirjevalno in razstrupljevalno.

Te dni se ne moremo načuditi, kako množično kuhate našo sarmo. Vsako leto se potrudimo, da poiščemo nove, malce drugačne recepte, a vaše srce ostaja pri klasiki. To je res preverjen postopek, ki ga je za nas že pred leti temeljito opisala Mojca Koman, posvetila pa se je tudi vsaki podrobnosti, ki jo za to jed damo v lonec: od začimb, nadeva, zelja, pa do tega, v kakšnem loncu bodo najbolj uspele. Več o tem lahko preberete v članku Vse, kar morate vedeti za pripravo dobre sarme.

Sestavine za 1 velik lonec sarme (za 8 oseb)

  • 1 glava kislega zelja
  • 400 g prekajenih svinjskih rebrc
  • 600 g mešanega mletega mesa
  • 150 g slanine
  • 1 večja čebula
  • 3 stroki česna
  • 1 jajce
  • 200 g riža
  • sol, poper, po želji mleta kumina, feferon, kajenski poper, lovorov list, brinove jagode

Omaka

  • žlica olja
  • žlica moke
  • žlica sladke rdeče paprike za barvo in nekaj ostre za okus
  • žlica paradižnikove mezge ali skodelica paradižnikovega pireja
  • skodelica vode

Priprava

1. Slanino in čebulo drobno narežemo, stresemo v lonec in rahlo popražimo. Vmešamo česen in riž, počakamo, da riž postekleni in česen zadiši, nato takoj odstavimo. Malo ohladimo, dodamo meso, sol, poper in nazadnje še jajce. Dobro premešamo. Za pikantnejši okus v nadev vmešamo mleto kumino, sesekljan suh feferon ali kajenski poper.

2. Zeljno glavo previdno razdelimo na posamezne liste – dobiti moramo vsaj 16 lepih listov. Vsi naj bodo dovolj veliki in primerni za zvijanje.

3. Listom, ki smo jih namenili za zvijanje, izrežemo debelejše listne žile, ki jih porabimo za podlago, kakor tudi vse preostale drobne notranje (premajhne) liste in stržen.

4. Ostanke zelja naložimo za prst debelo v visok lonec, če bomo kuhali na štedilniku, sicer v globlji model. Kar nam ostane, prihranimo za naslednjo plast.

5. Zdaj se lotimo zvijanja sarmic. Dve žlici nadeva najprej pregnetemo in oblikujemo v klobasico ter položimo na sredino zeljnega lista.

6. Zavijemo tako, da čez nadev prepognemo nasprotni stranici, nato kar povaljamo prek nadeva. Če želimo, pripnemo z zobotrebcem, vendar večinoma ni potrebno.

7. Sarmice razporedimo v eni plasti drugo poleg druge na zelje, ki je že v posodi, a ne tesno skupaj, saj se zaradi nabrekanja riža malce povečajo. Nanje naložimo nekaj kosov prekajenih svinjskih rebrc ali slanine, zopet tanjšo plast narezanega zelja ali liste zelja in nato ponovno sarmice, če jih še imamo kaj, in koščke prekajenega mesa. V lonec med sarme položimo lovorov list ali dva, nekaj brinovih jagod ali zrn popra.

8. V posodo prilijemo toliko hladne vode, da sega malo nad zelje, ter jo damo pokrito za dve uri in pol v hladno pečico, ki jo vključimo na 150 stopinj. To je primerna temperatura, da se sarme v pečici dušijo, voda ne brbota preveč in zaradi tega sarme ostanejo na svojih mestih. Temperaturo lahko povišamo na 180 stopinj in sarmo kuhamo približno eno uro, vendar najboljši okus dobi, če se kuha dlje. Enako velja, če sarmo kuhamo na štedilniku.

9. Za omako v kozici na olju svetlo popražimo moko s papriko, feferonom in paradižnikovo mezgo ali pirejem. Premešamo, prilijemo vodo, kratko pokuhamo in s tem prelijemo sarmo. Posodo rahlo potresemo in vrnemo v pečico. Odkrito pečemo še 20 minut, da se vrhnja plast rahlo hrustljavo zapeče.

image_alt
Kulinarični običaji, ki v novem letu prinašajo srečo

 

Datum Objave: 31.12.2023 ob 12:12

Več iz te teme:

kislo zeljebožič in novo letonajboljša sarma

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.