Odprta Kuhinja

Vloženi pirhi: najlepša reciklaža velike noči

Vloženi pirhi. (Foto: Črt Piksi)
Odpri galerijo
A+   A-
Vloženi pirhi so odlična popestritev narezkov in pisanih solat, ki si jih v tem letnem času še kako zaželimo.

Ker jih je vedno preveč in potem ne vemo, kaj bi z njimi in kako dolgo zdržijo v hladilniku. Vložena na ta način so ne le izjemno dekorativna in zanimiva majhna jed, prigrizek, ampak tudi zdržljiva: v hladilniku se jih ne bi bali imeti tudi dva tedna.

Tako obarvana jajca smo dobili po dveh dnevih. Kurkuma jih je obarvala le površinsko, medtem ko sta rdeča pesa in zelje prodrla skoraj do rumenjaka. Dodatki seveda pustijo svoj okus, zato se jim posvetimo tudi s te plati.

Sestavine

  • 3 skodelice kisa
  • 1 skodelica vode
  • 2 žlički soli
  • 4 žlice sladkorja

Dodatki

  • kurkuma ali podobna začimbna mešanica s kurkumo (ras el hanout, kari ...)
  • 2 majhni rdeči pesi
  • pol majhne glave rdečega zelja
  • soda bikarbona
  • začimbe po okusu

Nadev

  • rumenjaki
  • majoneza
  • čemaž
  • smetanov hren
  • vasabi

Priprava

  1. Kuhana jajca ali pirhe pazljivo olupimo.
  2. Rdeči pesi neolupljeni spečemo v pečici, najbolje prej, mimogrede, ko pečemo kaj drugega iz velikonočnega repertoarja.
  3. Rdeče zelje razpolovimo in narežemo na široke rezance.
  4. Pripravimo raztopino za vlaganje: kis z vodo ter soljo in sladkorjem zavremo v kozici, toliko, da se slednja raztopita.
  5. Jajca naložimo v kozarce s pokrovčkom in dodamo barve: narezano pečeno rdečo peso, h kateri se podajo začimbe, kot so zvezdni janež, kardamom, tudi kumina. V drug kozarček stresemo za dobro žlico kurkume, dodamo lahko gorčična semena ali orientalski kumin. Zalijemo s kislo mešanico, nekaj pa je prihranimo.
  6. Za zadnji kozarček rezance zelja nekoliko pokuhamo v prihranjeni kisli raztopini, ki smo ji dodali dobro žličko sode bikarbone (ta bo povzročila močno penjenje, ki pa se bo umirilo, le posoda naj ne bo do vrha polna). Prelijemo v kozarček z jajci.
  7. Jajca naj bodo v celoti potopljena v raztopino kisa z barvili, kozarčke zapremo in prestavimo v hladilnik.
  8. Ko jih želimo postreči, jih vzamemo iz kozarčka, osušimo, razpolovimo, rumenjak odstranimo in pretlačimo z majonezo in želenimi dodatki (priporočamo čemaž) ter nabrizgamo v vdolbine, najbolje z zvezdastim nastavkom.

image_alt
Velikonočna miza: glavne jedi za prste oblizniti

Datum Objave: 1.4.2024 ob 06:04

Več iz te teme:

domači pripravkivelika nočjajca

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.