Ajdova kaša iz pečice
Odpri galerijo
A+ A-
Ajdovo kašo uporabimo kot prilogo ali dodatek namesto riža, krompirja ali testenin, uživamo jo večinoma toplo, lahko pa jo dodajamo tudi k solatam.
Še več o ajdi v sodobni kulinariki in trikih, kaj vse se da pripraviti, boste že to soboto lahko brali v tiskani OK.
Sestavine za 4 osebe
- 250 g ajdove kaše
- 1 manjši por
- 3 stroki česna
- 250 g šampinjonov
- 4 jajca
- 1 lonček kisle smetane
- šopek peteršilja
- sol, poper, olje
Priprava
1. Ajdovo kašo skuhamo, toliko, da ostane čvrsta. Odcedimo in spravimo v večjo skledo.
2. Por očistimo, nasekljamo in stresemo v ponev z vročim oljem. Dušimo nekaj minut in dodamo strt česen. Ko zadiši, dodamo na lističe narezane šampinjone in dušimo 10 minut. V skodelici zmešamo jajca in smetano.
3. V skledo s kašo stresemo dušene šampinjone in sesekljan peteršilj ter prilijemo polovico kisle smetane z jajci. Solimo in popramo ter dobro premešamo. Maso naložimo na pomaščen pekač in pečemo pol ure na temperaturi 180 stopinj. Potem prelijemo s preostalimi razžvrkljanimi jajci, zvišamo temperaturo na 200 stopinj in pečemo, dokler se lepo ne zapeče.
Priporočamo še: Sedem temeljev dobrega praženega krompirja
Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: Guliver/Getty Images
Datum Objave: 28.8.2023 ob 11:08