Odprta Kuhinja

Ajdovi kaneloni s šampinjoni

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Kanelon šampion! Ne moremo klepetati o jesenskih kulinaričnih dobrotah, ne da bi rekli kakšno o tandemu ajde in gob.


Krepki zemeljski okusi, ki jih pričara ta duet, so kot nalašč za umirjanje tempa toplejših in bolj suhih dni. Ker se ajda pojavi v vseh mogočih oblikah, jo lahko z gobicami spajdašimo na najrazličnejše načine. Midva sva jo ucvrla po nama najljubši poti – in ocvrla kanelone iz ajdovih palačink z nadevom iz šampinjonov. Seveda lahko uporabimo tudi kako drugo gobo (jurček je kralj), a je kukmak na policah trgovin vse leto, poleg tega je občutno cenejši, bodimo realni.

Ajdovi kaneloni s šampinjoni


Ajdove palačinke

  • 130 g ajdove moke

  • 40 g ostre moke

  • 2 jajci

  • 400 ml mleka sol, olje


Nadev

  • 500 g šampinjonov

  • 2 stroka česna

  • 1 čebula

  • žlica sesekljanega peteršilja, timijan

  • 200 g kremnega sira

  • sol, poper


Panada in cvrtje

  • moka, 2 jajci, drobtine, rastlinsko olje


Priprava


1. Palačinke: jajci posolimo in stepemo.

2. V posodo dodamo mleko in obe moki ter zmešamo v homogeno maso, ki jo pustimo 15 minut pri miru.

3. Ponev za palačinke dobro segrejemo, dodamo žličko olja in vlijemo tri četrt zajemalke mase, ki jo z nagibanjem razporedimo po površini. Ko je palačinka na vrhu suha, jo z lopatko previdno obrnemo in pečemo še 15 sekund. Tako spečemo vse palačinke.

4. Nadev: šampinjone drobno sesekljamo. Česen fino sesekljamo, čebulo narežemo na drobne kocke.

5. Široko ponev postavimo na srednji do močan ogenj in raztopimo žlico masla. Na njem 5 minut pražimo čebulo, dodamo česen in pražimo še 2 minuti.

6. Na vrsti so šampinjoni, ki jih vržemo v ponev skupaj s ščepcem soli in vejico timijana. Pražimo jih toliko časa, da izpustijo tekočino in ta povre. Odsta­vimo in vmešamo kremni sir, žlico sesekljanega peteršilja ter posolimo in popramo po okusu.

7. Pripravimo tri globoke krožnike za klasične panadne postaje: prvi je za moko, drugi za razžvrkljani jajci z dvema ščepcema soli, tretji za kupček krušnih drobtin.

8. Ajdovo palačinko namažemo z nadevom iz šampinjonov, 2 cm roba pustimo nenamazana. Z leve in desne strani jo zapognemo navznoter do namaza. Spodnjo stran prav tako zapognemo čez namaz, nato tesno zvijemo proti vrhu. Pazimo le, da ne zvijemo pretesno, sicer bomo nadev iztisnili ven. Kanelon z eno roko povaljamo v moki in ga prenesemo v jajčno kopel. Z drugo roko ga dobro »ojajčimo«, nato ga odcedimo in prenesemo na zadnjo postajo. S suho roko po njem posujemo drobtine, nato ga temeljito povaljamo v njih z vseh strani. Kanelone zbiramo na krožniku.

9. V srednje velik lonec vlijemo za tri prste olja in postavimo na srednji do močan ogenj. Olje je dovolj segreto, ko vanj pomočimo ročaj kuhalnice in se okoli njega začnejo ustvarjati mehurčki.

10. Naenkrat cvremo 2 ali 3 kanelone, nared pa so, ko so zlato rjavo zapečeni, kar traja približno 5 minut. Vmes jih vsaj enkrat obrnemo. Ocvrte odcedimo in prenesemo v globoko posodo z obilico papirnatih brisačk.

11. Kanelone pomlatimo še vroče, hladne pa ogrejemo s ponovnim cvrtjem ali kratko peko v pečici.
ni podpisa
ni podpisa
Namig: Neocvrte kanelone lahko zamrznemo. Pred pripravo jih potem ne odtajamo, le cvremo jih nekaj minut dlje.

Priporočamo še: Skutna krema s karameliziranimi hruškami
Datum Objave: 6.11.2023 ob 07:11

Več iz te teme:

palačinkeajdašampinjonikaneloni

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.