Odprta Kuhinja

Ali znate naročiti martini?

Odpri galerijo
A+   A-
Bodite suvereni kot James Bond.Pred nami je konec tedna in brez slabe vesti si lahko privoščimo pijačo iz pecljatih kozarcev. Mi smo si tokrat izbrali martini, saj ugotavljamo, da je sicer nekdaj nadvse priljubljena klasika v zadnjih letih nekoliko izgubila veljavo. Samo pomislite, kdaj ste si ga nazadnje privoščili?

Dve sestavini


Težko bi našli človeka, ki še ni slišal za martini, veliko manj pa jih ve, iz česa je ta sofisticirana pijača zmešana. Mešanica, ki jo v steklenicah prodajajo v trgovinah, namreč ni tisto pravo, kar poznajo izkušeni barmani.

V osnovi je martini pripravljen iz suhega vermuta in nekaj enot džina, v originalni izvedbi v merilu 1 : 4. Seveda pa tako kot pri drugih koktajlih obstaja več različic. Izbrali smo nekaj najbolj priljubljenih, da vam bo prihodnje naročilo lažje steklo z jezika.

1. Dry oziroma suh martini


Če naročite suho različico, bo natakar razumel, da želite v svojem kozarcu manj vermuta, če pa se vaše naročilo glasi 'very dry', torej zelo suho, bo vermut le obliznil vaš kozarec in prevladal bo okus po džinu.

2. Wet oziroma moker martini


Kot ste verjetno uganili, gre za pravo nasprotje prvemu, torej več vermuta.

3. Dirty oziroma umazan martini


Nadvse priljubljena umazana verzija poleg običajnih dveh alkoholnih komponent vsebuje še oljčni sok ter je po navadi okrašen z dodatno olivo.

4. With a twist


Če namesto olive želite limono, naročite martini s preobratom. V tem primeru bo barman okus mešanice džina in vermuta popestril z limonino lupinico.

5. Vodka martini


Če niste ravno oboževalec okusa po brinu in če džin ni vaša najljubša pijača, ga lahko zamenjate z vodko ter naročite vodko martini.

6. Stirred oziroma premešan


Martini je pred postrežbo po tradiciji potrebno premešati, da se njegove komponente dobro premešajo, kljub temu pa ga nekateri raje ne.

7. Shaken


Različica, ki se nam je verjetno najbolj zasidrala v ušesih, je shaken martini. James Bond je v filmih namreč naročal 'shaken not stirred', kar pomeni, da je svojo mešanico vermuta, džina in vodke želel premešano skupaj z ledom, v mešalniku za koktajle. Ker vi žal niste slavni tajni agent, pa lahko pričakujete, da bodo barmani ob tem naročilu malce zavijali z očmi, saj ne gre za klasično različico.

Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Gin tonic - Skrivnosti za popolno mešanico

Datum Objave: 4.10.2017 ob 15:10

Več iz te teme:

koktejlmartinidirtydryshakenstirredvodka martini

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.