Odprta Kuhinja

Banane v plaščku s sredico presenečenja (VIDEO)

Odpri galerijo
A+   A-
Za spomin na stare čase. Spomnim se, kako sem bila vzhičena, ko sem prvič okusila ocvrte banane. Kje so meje človeške domišljije, se mi je zdelo, ko smo jih pobožno jedli v prvi kitajski restavraciji. Današnje štručke imajo zelo podoben okus.

 


In sem že odtavala po bulvarju spominov. Zgodnja jesen je nostalgično in melanholično obdobje: po eni strani se zavemo odhajanja časa, ko znova porumenijo listi in se narava pripravlja na zimo. Po drugi strani je to čas novih kulinaričnih užitkov, meni se vse zdi nekako podčrtano s sadjem: sladko in kislo in polno sokov, ki se pretakajo po ustih.

Točno taki so moji spomini, ko gre za kuhanje z bananami. Malo se zgrozim nad tem, da je od takrat minilo že krepko več kot trideset let, malo pa se hahljam, kako otroško prevzeti smo bili nad okusi v prvi kitajski restavraciji, ki se je pojavila v Ljubljani. Na Gornjem trgu je bila. Ko smo šli tja na kosilo ali večerjo, smo se pražnje oblekli: zlate verižice, napihnjeni rokavi in podobno. Z današnjim vedenjem o kitajski hrani bi rekla, da je bila veliko bolj avtentična od vseh, ki jih poznam zdaj – okusi niso bili utopljeni v omaki, ki bi jo zajemali iz soda mononatrijevega glutamata. Mislim tudi, da tam še niso imeli atrakcij, kot je goreči sladoled – vsekakor pa se spomnim v pivskem testu cvrtih koščkov banan, posutih s sezamom in prelitih z medom. Pa kumarične solate, ki je bila res taka, kot sem jo pozneje dobivala po zakotnih krajih v Aziji ...

Kako lepi spomini. Vedno me preplavijo, ko v ustih zaslutim okus pečene banane – in se jih razveselim ter se zahvalim za možnost, da smo odraščali v skromnejših časih, ko so nekatere tuje stvari počasi prihajale k nam in smo imeli priložnost, da si vsako posebej zapomnimo. Moja zakladnica spominov je tako pisana, dišeča in polna nekakšnih sokov, se mi zdi.

Banane v plaščku


  • 2 banani

  • 4 batonsi (frondi) ali rebrca čokoladice kit kat ...

  • 2 zavitka razvaljanega listnatega testa

  • rumenjak in brizg mleka za premaz

Priprava


1. Pečico vključimo na 200 stopinj Celzija.

2. Banani olupimo in prerežemo na pol na sredini in tudi vzdolžno, da dobimo 8 koščkov.

3. S čajno žličko na ravni strani banane izdolbemo žlebiček, globok približno centimeter, širok centimeter in pol in dolg toliko, kot je dolga polovica batonsa ali rebrca čokoladke kit kat.

4. Čokoladno palčko vložimo v pripravljeni žlebiček; ponovimo še s preostalimi kosi banane.

5. Listnato testo, ki naj prej čaka v hladilniku, da se ne bo preveč zmehčalo, razvijemo in razrežemo vsak kos po širini na štiri primerljive dele. Na sredino vsakega postavimo banano s čokolado.

6. Oblikujemo zavitek po svoji domišljiji. Najbolj se obnese, če ob straneh narežemo testo v trakove, ki jih križno polagamo prek banane s čokoladko. Zatesnimo, ampak je bolje, da ostane kaka luknja, skozi katero bo izhajala para, da se paketki ne bodo preveč napihnili.

7. Rumenjak zmešamo z brizgom mleka in premažemo štručke.

8. Vse zavite banane razporedimo na pekač, obložen s peki papirjem, in pečemo na srednjem vodilu približno 20 minut oziroma toliko, da je testo zlato zapečeno, banane pa zmehčane.

9. Postrežemo še toplo, brez posebnih ceremonij in z lepimi občutki.

ni podpisa
ni podpisa

Namig: Če je mogoče, kupimo večje, bolj ravne banane.

Priporočamo še: TOP 10 jedi iz otroštva, ki jih prinese jesen

Datum Objave: 9.9.2023 ob 07:09

Več iz te teme:

videobananelistnato testoocvrte banane

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.