TOP 10 jedi iz otroštva, ki jih prinese jesen

Brbončice pogosto burijo spomini iz otroštva. Kakšen bi bil vstop v jesen brez slivovih cmokov in zeljnih krpic?

Meglena jutra, krajši dnevi in hladnejše vreme s seboj prinesejo kopico novih kuharskih podvigov. Brez katerih jedi si ne predstavljate začetka jeseni? Skupaj smo nabrali deset takih, na katere se spomnimo brez pomislekov.

1. Zeljne krpice

Jed, ki je bila zares obvezna na mizi, ko se je začela šola. Tokrat ponujamo bolj moderno različico, ki omogoča, da si uteho iz otroštva skuhamo tudi med tednom.

2. Jabolčni zavitek

Čista in popolna klasika, ki smo ji dodali še malo orehov, da je bolj zanimivo. Tako pripravljen zavitek bo vedno navdušil. Po receptu Mirjam Grlic.

3. Slivovi cmoki

Zagotovo ima vsak svojo najljubšo nostalgično jed iz otroštva. Tisto, ki jo spomin lahko tako živo nariše, da jo kar zavonjamo in okusimo, kot takrat v tistem »davnem« času. Ta svetovno znana avstro-ogrska klasika, ki ji pri nas doma radi rečemo kar »knedli«, je zame prav to. Knedle je v mojem otroštvu mama pogosto pripravljala.

4. Recept za govnač ali sladko zelje

Poceni in hkrati odličen obrok na žlico, ki v nas prebudi nostalgijo po babičini kuhinji.

5. Ocvrti jabolčni obročki

Obrisali smo prah s police otroških spominov in podoživeli, kako so nam mame v pozdrav jeseni pripravljale to sila preprosto jabolčno sladico. Poznamo nešteto različic, mi smo kolesca oblekli v kefirjevo testo in jih hrustljavo ocvrli.

6. Buhtlji

»Vsi verjamemo, da imajo naše babice vedno najboljši recept za ta posladek iz otroštva. A drznila si bom razbliniti vaše sanje – tako narejeni so zagotovo boljši,« obljublja avtorica recepta Mateja Delakorda.

7. Jogurtovo pecivo na lončke z jabolki

Ste med tistimi, ki so se peke tega preprostega in poceni peciva učili pri pouku gospodinjstva v osnovni šoli?

8. Testenine z zeljem in mletim mesom

Marsikdo se spomni te jedi, ki jo pogosto kuhamo še danes. Prisotna je bila tudi kot šolsko kosilo.

9. Sočno pecivo z makom in jabolki

Hiter recept na lončke.

10. Mlečni riž

Tokrat v jesenski preobleki, saj ga pripravimo s hruškami. Tako dobro, da je bolj za eno kot dve osebi.

Priporočamo še: Hitro kosilo: testenine z omako iz rdeče paprike

Naslovna fotografija: Madeleine_Steinbach/Getty Images

Deloindom.si: Zdaj je čas optimalne rasti gob
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana