Odprta Kuhinja

Bananovi ježki: kot tisti iz otroštva, a še boljši

Odpri galerijo
A+   A-
Slastne kroglice, polne nostalgije. Ah ja, ježki. Pa ne tisti, ki se bodičasti potepajo po gozdovih. Govorimo o okroglih bombicah iz slaščičarskih vitrin najinega otroštva.


Čeprav so si ježki zunaj podobni – z edino razliko, da so nekateri goli, drugi pa povaljani v kokosu, mrvicah ali oreščkih –, se notranjost lahko pošteno razlikuje. Nekateri so piškotni, drugi iz natrganega biskvita; namočeni so s poljubno tekočino z več ali manj alkohola; v nekaterih je kakav, v drugih kup rozin. Ježkasto ustvarjanje je torej prosto po Prešernu, paziti moramo le, da zadeva stoji vkup, je lepo sočna in ravno prav mehka na ugriz. Midva sva odkljukala vse našteto, vanje pa natlačila piškote, banane, nutello in rum. Ta recept je kot nalašč, kadar se nam kje valjajo (pre)zrele črne banane, nad katerimi vsi vihajo nos.

ni podpisa
ni podpisa


Bananovi ježki


Masa

  • 2 manjši zreli banani

  • 200 g piškotov savoiardi

  • 100 g maslenih piškotov

  • 2 zvrhani žlici nutelle

  • žlica ruma

  • 3–5 žlic mleka

  • 50 g masla sobne temperature

  • sladkor v prahu po okusu


Kožušček

  • kokosova moka

  • čokoladne mrvice


Priprava


1. Piškote stresemo v skledo ali jih zapremo v vrečko in zdrobimo z lesenim valjarjem – ni treba preveč na fino.

2. Banani olupimo in ju na krožniku pretlačimo z vilicami.

3. V posodi zmešamo zdrobljene piškote, pretlačene banane, nutello, rum, mleko in zmehčano maslo.

4. Maso pokusimo in ji po potrebi dodamo malo sladkorja v prahu.

5. Posodo pokrijemo in postavimo v hladilnik za 2 uri.

6. Ko je masa spočita, od nje odtrgamo za manjšo pest veliko kepo in jo med dlanmi oblikujemo v čim bolj pravilno kroglo.

7. Kroglico povaljamo v kokosovi moki ali čokoladnih mrvicah, da dobimo ježka, in postavimo na papirček za pralineje ali mafine.
Priporočamo še: Najbolj sočne kakavove kocke
Datum Objave: 24.9.2022 ob 06:09

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

×

Ali želite prejemati obvestila na portalu ODPRTA KUHINJA?

Ne Hvala
Nadaljuj