BBQ-rebrca iz pečice

Družno si preštejmo rebra.

Če pogledamo širše, se pri nas najbolj glodajo prekajena rebra, ki jih je mogoče najti v enolončnicah, sarmah in pečena v pečici s krompirjem.

Drugače so na slovenskih menijih večinoma cela rebra, po možnosti s plastjo maščobe in kožo. Najbolje bi se znašla hrustljavo pečena v družbi kakih žgancev in zelja.

Če pa rebra razdelimo na zgornji (pri hrbtu) in spodnji del (pri trebuhu), dobimo »baby back ribs« in »spare ribs«. Na prvih je več mesa, zato je bolje, če jih pečemo dlje in pri nižji temperaturi. Druga pa imajo več maščobe, zaradi tega pa tudi več okusa. Obe vrsti bi spekla v foliji, najbolj pa se zraven priležejo sladko-kisli in pikantni okusi.

Rebrca lahko na enak način pripravimo tudi na žaru s pokrovom. Midva bi jih zavila v dve plasti folije, pekla pa na srednji vročini. Ker je žar temperaturno muhast, bi v tak rebrast paketek pogosteje pokukala, da bi preverila pečenost.

Preberite tudi: Ocenjujemo gostilne: Hiša Polonka, Kobarid

Sestavine

Rebrca
– svinjska rebrca (spare ribs ali baby back ribs)
– 2 žlički soli, pol žličke kajenskega popra
– 2 žlički sladke paprike
– žlička čebule v prahu, žlička česna v prahu
– žlička popra, 2 žlici oljčnega olja

BBQ-omaka
– 100 g kečapa
– 60 ml temnega piva
– 2 žlici worchestershirske omake
– 2 žlici jabolčnega kisa
– 30 g rjavega sladkorja
– pol žlice čebule v prahu

Priprava

1. Najprej omaka: vse sestavine stresemo v kozico in jih premešamo z metlico.

2. Omako kuhamo na zmernem ognju, dokler ni dovolj gosta. Obnašati se mora podobno kot kečap.

3. Rebrca: še preden se lotimo priprave, moramo kupiti prava rebra. Običajno na nedeljsko mizo prikolovratijo svinjska, obdana z debelo plastjo maščobe in kožo. Za pripravo na ameriški način ta niso primerna, zato moramo mesarja pocukati za rokav in ga pobarati za »spare ribs« ali »baby back ribs«. Ko imamo pred sabo pravi kos rebrc, je treba z njih odstraniti membrano. Ta poredna membrana preprečuje, da postanejo rebrca res nežna in prežeta z okusi, nahaja pa se na manj mesnati strani reber. Na enem robu jo z nožem privzdignemo, jo zagrabimo s papirnato brisačko in v enem kosu odtrgamo z reber.

4. Začimbe in olje zmešamo v aromatično pasto in z njo temeljito premažemo rebrca.

5. Na kos aluminijaste folije položimo list papirja za peko. Na sredino postavimo rebrca in jih zavijemo s tem dvoplastnim oklepom, ki bo poskrbel, da se meso ne bo izsušilo.

6. Lični paketek postavimo na pekač in ga za vsaj 3 ure postavimo v pečico, segreto na 140 stopinj.

7. Zavoj odpremo in z vilicami preverimo, ali meso z lahkoto odstopa od kosti. Če ne, peko podaljšamo za 15 minut. Postopek ponavljamo, dokler meso skoraj samo ne pade s kosti.

8. Paketek razpremo in odstranimo odvečno tekočino. S pripravljeno BBQ-omako premažemo kos reber z vseh strani.

9. Pečico nastavimo na funkcijo žar in vanjo postavimo nepokrita rebrca z mesnato stranjo navzgor. Po 3–5 minutah cvrčanja bo omaka karamelizirala, kar pomeni konec peke! Ves ta čas moramo preždeti pred pečico in čuvati, da se omaka ne prismodi.

10.Vsake toliko lahko iz ustaljenih okvirov nedeljskega kosila brez slabe vesti stopimo tudi čez lužo, pri tem pa se popackamo z lepljivo in sladko omako.

Namig: Ta sladka, kisla, lepljiva in drzna BBQ-omaka je kot nalašč za nežno meso, ki se komajda še drži kosti. Nikar ne kupujmo že pripravljenih omak, saj je domača veliko boljša, predvsem pa je njena priprava mačji kašelj.

Zraven se poda: Dvobarvni krompirjevi krhlji s parmezanom

Poizkusite še: TOP 15 receptov, ki so vedno hit poletja
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed