Odprta Kuhinja

Belo vino iz okolice Radencev, iz katerega letos nastane najboljši brizganec

remote tropical beaches and countries. travel concept
Odpri galerijo
A+   A-
Mineralna voda je največkrat tista, ki nosi tri srca, in tako v Radencih zavod za turizem in šport skupaj z Radensko že osem let pripravlja izbor za najboljši brizganec.Poleti se zna zgoditi, da si namesto čistega vina nalijemo v kozarček takšno, v katero se vmeša dobra mera mineralne vode in zraven morda, če je vročina res huda, priplava tudi kakšna kocka ledu. Laskavi naslov radenski špricar so letos, tako kot že leta 2012, podelili vinu jurjevčan.
Poskusite tudi: Brizganec z robidnicami in kumaricami

Vinarstvo Kolmanič: jurjevčan, 2018


To zvrst si je že leta 1996, ko so se na kmetiji začeli ukvarjati z vinarstvom, zamislil Slavko Kolmanič. »Prve trte smo posadili leta 1987, s stekleničenjem in prodajo vina pa smo se začeli ukvarjati leta 1996. Pridelujemo kakovostna in vrhunska vina, v manjših količinah pa sta tu še jurjevška penina in polsladka FriziLea, narejena iz rumenega muškata,« se v zgodovino ozre Slavko Kolmanič, ki vinarsko zgodbo piše skupaj z ženo Ireno, hčerko Leo in njenim fantom Alenom. Prav vino jurjevčan je hitro postalo zaščitni znak tega vinskega hrama na Rožičkem Vrhu, ki danes zajema dobra dva hektarja vinogradov.

ni podpisa
ni podpisa

--
Sorte?


Ko Slavka Kolmaniča povprašamo po tem, v kakšnem razmerju pomeša sorte, da nastane najboljše vino za špicar, je rahlo skrivnosten, kajti »vsak vinar ima svoje razmerje, po katerem pripravi različne tipe in okuse vin. Mi se poskušamo najboljše prilagoditi okusom potrošnikov. Lahko pa povem, da je vino jurjevčan zvrst štirih sort: laški rizling, renski rizling, sauvignon in chardonnay.« Poleg sort, ki se združijo v zmagovalno suho, sveže in sadno vino, v vinarstvu Kolman negujejo še trte rumenega muškata in traminca. Na zadnjega med naštetimi so najbolj ponosni, kajti traminec je tisti, ki je na Rožički Vrh prinesel največ zlatih medalj.

Kako ga postrežemo?


Slavko Kolmanič nam še pove, da vinu jurjevčan, ki ga danes postavljamo pod žaromete, najbolj ustreza, ko je ohlajeno nekje med 10 in 12 stopinjami Celzija. Točno takšna temperatura ustreza tudi radenski (iz kraljevega vrelca, seveda), če se boste odločili za špricar. Omeni še, da se vino in radenska družita v enakem razmerju, kocke ledu pa so po njegovem mnenju odvečen dodatek k tej usklajeni mešanici.

Al' prav se piše špricar ali špricer?


Ljudski glas pijači, v kateri se v enakih odmerkih združita vino in mineralna voda, reče špricar oziroma špricer. Pravilno slovensko ne bi bilo ne eno ne drugo, temveč bi bilo treba reči brizganec. In če pogledamo še k sosedom: na Hrvaškem mehurčkasto mešanico, ki od daleč spominja na penino, praviloma pripravijo z mineralno vodo jamnica, največkrat pa ta pijača sliši na ime gemišt.
Preberite še: Zato jajčevcev ne lupimo

Naslovna fotografija: Getty Images
Datum Objave: 5.8.2019 ob 09:08

Več iz te teme:

brizganecšpricarjurjevčanSlavko KolmaničVinarstvo Kolmanič

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.