Odprta Kuhinja

Bezgov klafuti s češnjami: ena tistih sladic, ki jih pripravljaš znova in znova

Odpri galerijo
A+   A-
V Franciji, od koder prihaja, jo najbolj slavijo z zelo zrelimi češnjami. Enkratna pa je tudi z breskvami, jagodami, borovnicami, celo s hruškami. Moja različica je odišavljena še z bezgom, ki se odlično ujema z vsemi sadeži pozne pomladi.


Klafuti je najboljši še malce topel, a tudi hladnemu se je težko upreti. Sploh če zraven ponudimo še stepeno smetano, ki smo ji na koncu primešali bezgov sirup.
Priporočamo: Nedeljska sladica: kolački pijana nevesta

ni podpisa
ni podpisa


Bezgov klafuti


Količina ustreza pekaču za pito s premerom 29 cm.

  • 500 g češenj

  • 90 g + 5 žlic kristalnega sladkorja

  • 3 žlice džina (ali amaretta, limone ...)

  • 5–7 bezgovih cvetov

  • 4 jajca velikosti M

  • 40 g raztopljenega masla

  • 100 ml mleka

  • 200 ml sladke smetane za stepanje

  • 120 g navadne bele moke

  • ščep soli


Priprava


1. Češnjam odstranimo peške, jih posujemo z dvema žlicama sladkorja in zalijemo džinom. Pustimo, da se macerirajo.

2. Mleko, smetano in bezeg (stebla odstranimo) zavremo, nato pa ohladimo. V tem času se bosta mleko in smetana lepo navzela bezgove arome. Precedimo.

3. Pečico vključimo na 180 stopinj.

4. Pekač za pito premažemo z maslom in posujemo s 3 žlicami kristalnega sladkorja.

5. Jajca in preostali sladkor stepemo v peno. Nato med stepanjem vlijemo maslo ter z bezgom odišavljeno smetano in mleko. Dodamo lahko tudi tekočino, ki je ostala od maceriranja češenj.

6. Na koncu ročno vmešamo moko s soljo.

7. Pekač obložimo s češnjami in čeznje prelijemo jajčno maso.

8. Potisnemo v pečico in pečemo približno 40 minut.
Namig: To sladico lahko pripravite tudi s še manjšo količino moke (50 g). Meni je takšna še boljša, le rezati se je ne da. V tem primeru jo zajamemo z večjo žlico.

Mična.si: To oče Meghan Markle sporoča britanski kraljici
Datum Objave: 7.6.2022 ob 10:06

Več iz te teme:

bezegčešnjeklafutinedeljska sladica

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.