Bezgov klafuti s češnjami: ena tistih sladic, ki jih pripravljaš znova in znova

V Franciji, od koder prihaja, jo najbolj slavijo z zelo zrelimi češnjami. Enkratna pa je tudi z breskvami, jagodami, borovnicami, celo s hruškami. Moja različica je odišavljena še z bezgom, ki se odlično ujema z vsemi sadeži pozne pomladi.

Klafuti je najboljši še malce topel, a tudi hladnemu se je težko upreti. Sploh če zraven ponudimo še stepeno smetano, ki smo ji na koncu primešali bezgov sirup.

Priporočamo: Nedeljska sladica: kolački pijana nevesta

Bezgov klafuti

Količina ustreza pekaču za pito s premerom 29 cm.

  • 500 g češenj
  • 90 g + 5 žlic kristalnega sladkorja
  • 3 žlice džina (ali amaretta, limone …)
  • 5–7 bezgovih cvetov
  • 4 jajca velikosti M
  • 40 g raztopljenega masla
  • 100 ml mleka
  • 200 ml sladke smetane za stepanje
  • 120 g navadne bele moke
  • ščep soli

Priprava

1. Češnjam odstranimo peške, jih posujemo z dvema žlicama sladkorja in zalijemo džinom. Pustimo, da se macerirajo.

2. Mleko, smetano in bezeg (stebla odstranimo) zavremo, nato pa ohladimo. V tem času se bosta mleko in smetana lepo navzela bezgove arome. Precedimo.

3. Pečico vključimo na 180 stopinj.

4. Pekač za pito premažemo z maslom in posujemo s 3 žlicami kristalnega sladkorja.

5. Jajca in preostali sladkor stepemo v peno. Nato med stepanjem vlijemo maslo ter z bezgom odišavljeno smetano in mleko. Dodamo lahko tudi tekočino, ki je ostala od maceriranja češenj.

6. Na koncu ročno vmešamo moko s soljo.

7. Pekač obložimo s češnjami in čeznje prelijemo jajčno maso.

8. Potisnemo v pečico in pečemo približno 40 minut.

Namig: To sladico lahko pripravite tudi s še manjšo količino moke (50 g). Meni je takšna še boljša, le rezati se je ne da. V tem primeru jo zajamemo z večjo žlico.
Mična.si: To oče Meghan Markle sporoča britanski kraljici
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed