Nedeljska sladica: kolački pijana nevesta

Tokrat v pomlajeni različici, ki jo lahko vzamemo v roke in brezskrbno uživamo v nedeljskem popoldnevu.

Kdo se ne spomni te sladice? V naših krajih je bila množično prisotna, od hiše do hiše pa se je razlikovala v količini dodanega ruma. No, včasih so imele kocke na kakavovem biskvitu le plast vaniljevega pudinga, ki mu je sledila smetana, včasih sta se izmenjevali vaniljeva in čokoladna različica. Nekatere gospodinje so rezine popolno odrezale, da si na krožnik dobil kos kot iz slaščičarne, nekaterim pa je uspelo pred tabo spraviti nekakšen kupček, podoben grmadi. Ta nevesta je bila običajno najbolj pijana.

Naj bo tokrat malce drugačna, elegantna, kot nevesta mora biti, in sodobna, pa tudi bolj priročna, saj jo bomo ob nedeljskem sproščenem klepetanju le vzeli v roke, ne da bi se kmalu začeli prerekati, kdo bo pospravil krožnike.

Recept za kolačke pa si le zapomnite! Neskončno so sočni, spužvasti in krasna podlaga za katere koli druge nadeve.

Kolački pijana nevesta

Za najmanj 12 kolačkov.

  • 100 g moke
  • 40 g kakava
  • 3/4 žličke pecilnega praška
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • 1/4 žličke soli
  • 2 jajci sobne temperature
  • 150 g sladkorja
  • zavitek sladkorja z burbonsko vaniljo
  • 80 ml rastlinskega olja
  • 200 g navadnega jogurta

Preliv

  • 30 ml ruma
  • 30 ml mleka

Krema

  • 400 ml mleka
  • vrečka praška za vaniljev puding
  • 3 žlice sladkorja
  • 70 g temne čokolade, nasekljana ali v kapljicah
  • 300 g sira maskarpone

Priprava

1. Puding skuhamo po navodilih na embalaži s 400 ml mleka in 3 žlicami sladkorja. Takoj ga razdelimo na pol in prelijemo v dve skodelici. Eni polovički primešamo čokolado. Pokrijemo s plastično folijo in pustimo, da se pudinga popolnoma ohladita.

2. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pekač za mafine obložimo s papirčki.

3. V večjo posodo damo moko, kakav, pecilni, sodo in sol. Premešamo z metlico.

4. V nekoliko manjši posodi z metlico zmešamo jajca, sladkor, vaniljo, olje in jogurt.

5. Tekočo maso vlijemo v suho in premešamo z metlico. Ne predolgo, da kolački niso gumijasti.

6. Vsak peharček napolnimo z maso do dobre polovice. Če napolnimo do dveh tretjin, se bo kolaček nekoliko razlezel ob robu papirčka.

7. Pekač potisnemo v pečico in pečemo 20 minut.

8. Ko so nared, kolačke vzamemo iz pečice, jih preložimo na ohlajevalno rešetko. Prebodemo jih z zobotrebcem, da ustvarimo majhne špranjice in še vroče, kar s pomočjo čopiča, dobro navlažimo z mešanico ruma in mleka.

9. Maskarpone razdelimo na pol in vsak del primešamo v ohlajen puding. Po želji lahko kremi še dodatno posladkate. Mešate lahko ročno ali z električnim mešalcem, a bodite pozorni, da tega ne počnete predolgo, da se vse skupaj ne razleze preveč.

10. Kremi nadevamo v dve dresirni vrečki in jima odrežemo konca. Obe vstavimo v tretjo dresirno vrečko (najlažje je, če je ta nekoliko večja), v katero smo vstavili poljuben nastavek za brizganje.

11. Kremo v dvobarvnem odtenku nabrizgamo na popolnoma ohlajene kolačke. Po želji dekoriramo z mrvicami.

Namig: Če bi želeli narediti še več kreme za visoke kupčke, priporočam večje razmerje maskarponeja, na koncu pa lahko primešate še malce čvrsto stepene smetane.
Priporočamo še: Nedeljska sladica: pita panakota (brez peke)

Fotografije: Mateja Delakorda

Deloindom.si: To se zgodi, če v cvetlični lonec zakopljete celo jajce
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed