Bezgova kupola: hitro narejena kremasta sladica brez peke
Odpri galerijo
A+ A-
Prava radost za vse ljubitelje teh romantičnih in neverjetno aromatičnih cvetov. Z malo dela in popolnoma brez prižiganja pečice boste ustvarili sladico, ki je lepa za oko, kremasta in zelo osvežilna – kot nalašč za ta letni čas.
Sestavine
Za izdelavo potrebujete skledo premera približno 20 cm. Lahko pa sladico razporedite po manjših skodelicah, a ne pozabite jih obložiti s prozorno folijo.
- 200 ml mleka
- 6 velikih bezgovih cvetov
- 6 lističev želatine
- 500 g pasirane skute
- 100 g sladkorja v prahu
- 200 ml smetane za stepanje
- 6 piškotov savoiardov
Okras
- stepena smetana in bezgovo cvetje
Priprava
1. V mleko natrgamo bezgove cvetove in zavremo. Nato ugasnemo ogenj in pustimo, da se mleko ohladi in čim bolj navzame okusa bezga.
2. Želatino namočimo v hladno vodo za 10 minut.
3. Skuto in sladkor zmešamo z metlico. Sladko smetano stepemo. Skledo obložimo s prozorno folijo, ki naj gleda čez rob, da bomo pozneje lahko sladico še prekrili.
4. Mleko precedimo in spet segrejemo, a le toliko, da se v njem raztopi želatina, ki smo jo vzeli iz vode, oželi in dodali vanj.
5. Mleko nato počasi vlijemo v skuto in ves čas mešamo. Na koncu vmešamo še stepeno smetano. Vse skupaj prelijemo v skledo in po vrhu obložimo s piškoti, ki bodo, ko bomo sladico obrnili na servirni krožnik, nekakšna podlaga. Po želji jih lahko namočimo v bezgov sok, a ni potrebno, saj se navzamejo vlage iz sladice. Pokrijemo z vogali folije in postavimo v hladilnik za nekaj ur, še bolje čez noč.
6. Folijo odgrnemo, na skledo položimo krožnik, nanj obrnemo sladico in odstranimo folijo. Okrasimo s stepeno smetano in bezgovimi cvetovi.
Priporočamo še: Jagodna marmelada, kot jo skuhajo na gorenjski kmetiji: hitro narejena in ravno prav sladka
Deloindom.si: Štiri gospodinjska opravila, pri katerih lahko namesto čistila uporabite brivsko peno
Datum Objave: 2.6.2023 ob 10:06