Odprta Kuhinja

Bezgova kupola: hitro narejena kremasta sladica brez peke

Odpri galerijo
A+   A-
Prava radost za vse ljubitelje teh romantičnih in neverjetno aromatičnih cvetov. Z malo dela in popolnoma brez prižiganja pečice boste ustvarili sladico, ki je lepa za oko, kremasta in zelo osvežilna – kot nalašč za ta letni čas.


Sestavine


Za izdelavo potrebujete skledo premera približno 20 cm. Lahko pa sladico razporedite po manjših skodelicah, a ne pozabite jih obložiti s prozorno folijo.

  • 200 ml mleka

  • 6 velikih bezgovih cvetov

  • 6 lističev želatine

  • 500 g pasirane skute

  • 100 g sladkorja v prahu

  • 200 ml smetane za stepanje

  • 6 piškotov savoiardov


Okras

  • stepena smetana in bezgovo cvetje


Priprava


1. V mleko natrgamo bezgove cvetove in zavremo. Nato ugasnemo ogenj in pustimo, da se mleko ohladi in čim bolj navzame okusa bezga.

2. Želatino namočimo v hladno vodo za 10 minut.

3. Skuto in sladkor zmešamo z metlico. Sladko smetano stepemo. Skledo obložimo s prozorno folijo, ki naj gleda čez rob, da bomo pozneje lahko sladico še prekrili.

4. Mleko precedimo in spet segrejemo, a le toliko, da se v njem raztopi želatina, ki smo jo vzeli iz vode, oželi in dodali vanj.

5. Mleko nato počasi vlijemo v skuto in ves čas mešamo. Na koncu vmešamo še stepeno smetano. Vse skupaj prelijemo v skledo in po vrhu obložimo s piškoti, ki bodo, ko bomo sladico obrnili na servirni krožnik, nekakšna podlaga. Po želji jih lahko namočimo v bezgov sok, a ni potrebno, saj se navzamejo vlage iz sladice. Pokrijemo z vogali folije in postavimo v hladilnik za nekaj ur, še bolje čez noč.

6. Folijo odgrnemo, na skledo položimo krožnik, nanj obrnemo sladico in odstranimo folijo. Okrasimo s stepeno smetano in bezgovimi cvetovi.
ni podpisa
ni podpisa

Priporočamo še: Jagodna marmelada, kot jo skuhajo na gorenjski kmetiji: hitro narejena in ravno prav sladka

Deloindom.si: Štiri gospodinjska opravila, pri katerih lahko namesto čistila uporabite brivsko peno

Datum Objave: 2.6.2023 ob 10:06

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: