Odprta Kuhinja

Biscotti ali cantuccini

A+   A-

italijanska božična klasika, za 45 piškotkov; priprava 20 minut, čas peke 20 in še 10 minut

3 jajca

150 g sladkorja

50 g raztopljenega masla

lupina eko pomaranče

pol vrečke vaniljevega sladkorja

280 g moke

žlička pecilnega praška

60 g celih neolupljenih mandljev

Priprava

Pečico vklopimo na 180 stopinj.

Jajca, sladkor, vaniljev sladkor in lupino pomaranče 5 minut stepamo, da zmes dobro naraste.

Prilijemo tekoče maslo in stepamo naprej še minuto.

Na penasto zmes presejemo polovico moke in pecilni prašek, premešamo z metlico, nato presejemo še drugo polovico moko. Zmešamo z metlico v gosto testo. Nazadnje dodamo še mandlje.

Lepljivo testo z žlico po dolgem naložimo na pekač s peki papirjem v obliki dveh štruc, ki sta vsaj za tri prste narazen. Testo lepo pogladimo z lopatico.

Pekač potisnemo v segreto pečico in pečemo 20 minut; ali je pečeno, preverimo z zobotrebcem.

Pekač vzamemo iz pečice in jo izklopimo.

Pečeno štručko peciva previdno prestavimo na desko in jo prečno narežemo na rezine. Te polagamo s prerezano stranjo na pekač drugo poleg druge. Ponovimo še z drugo štruco, nato pekač vrnemo v pečico, ki se ohlaja, za približno 10 minut, da se piškoti posušijo. Vmes jih vsaj enkrat obrnemo. Po potrebi čas sušenja podaljšamo.

Različice: V testo damo 2 žlici kakava v prahu, poleg ali namesto mandljev dodamo pistacije, lešnike, suhe brusnice ali kandirano sadje.
Datum Objave: 16.11.2022 ob 09:11

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.