Biscotti ali cantuccini
A+ A-
italijanska božična klasika, za 45 piškotkov; priprava 20 minut, čas peke 20 in še 10 minut
3 jajca
150 g sladkorja
50 g raztopljenega masla
lupina eko pomaranče
pol vrečke vaniljevega sladkorja
280 g moke
žlička pecilnega praška
60 g celih neolupljenih mandljev
Priprava
Pečico vklopimo na 180 stopinj.
Jajca, sladkor, vaniljev sladkor in lupino pomaranče 5 minut stepamo, da zmes dobro naraste.
Prilijemo tekoče maslo in stepamo naprej še minuto.
Na penasto zmes presejemo polovico moke in pecilni prašek, premešamo z metlico, nato presejemo še drugo polovico moko. Zmešamo z metlico v gosto testo. Nazadnje dodamo še mandlje.
Lepljivo testo z žlico po dolgem naložimo na pekač s peki papirjem v obliki dveh štruc, ki sta vsaj za tri prste narazen. Testo lepo pogladimo z lopatico.
Pekač potisnemo v segreto pečico in pečemo 20 minut; ali je pečeno, preverimo z zobotrebcem.
Pekač vzamemo iz pečice in jo izklopimo.
Pečeno štručko peciva previdno prestavimo na desko in jo prečno narežemo na rezine. Te polagamo s prerezano stranjo na pekač drugo poleg druge. Ponovimo še z drugo štruco, nato pekač vrnemo v pečico, ki se ohlaja, za približno 10 minut, da se piškoti posušijo. Vmes jih vsaj enkrat obrnemo. Po potrebi čas sušenja podaljšamo.
Različice: V testo damo 2 žlici kakava v prahu, poleg ali namesto mandljev dodamo pistacije, lešnike, suhe brusnice ali kandirano sadje.
Datum Objave: 16.11.2022 ob 09:11