Blejska grmada po moje

Odpri galerijo
A+ A-
Kdo je za košček nostalgije? Posladkajmo se z znamenito sladico gorenjskega konca.
Blejska grmada je recept, ki ima svojega avtorja. Kot smo že večkrat pisali, jo je v začetku sedemdesetih let ustvaril Janez Pristavec, ki je bil tedaj vodja kuhinje v protokolarni vili Bled. Izhaja sicer iz zelo podobne znamenite sladice somloi galuska, šomlojski žličnik. Pristavec je recept nosil s sabo, ko se je selil po gorenjskih kuhinjah, danes ga najbolj povezujemo z restavracijo letališča Lesce. Naš je prirejen za čim hitrejšo in priročno vsakdanjo uporabo.
Blejska grmada
Biskvit
- 6 jajc
- 175 g moke
- 100 g sladkorja v prahu
- pol žličke pecilnega praška
- 30 g čokolade v prahu
- žlica vode
Sirup
- 60 ml vode
- 70 ml ruma
- 240 g sladkorja
- ščep cimeta
- 80 g rozin
Vaniljeva krema
- 750 ml mleka
- vrečka in pol praška za vaniljev puding
- 5 žlic sladkorja
- 3 rumenjaki
- 1–2 žlici vaniljeve arome
Dodatno
- mleti orehi
- sladka smetana
Priprava
1. Pripravimo pravokoten pekač, velik približno 28 x 22 cm, in ga obložimo s peki papirjem. Pečico vključimo na 180 stopinj.
2. Pripravimo biskvit: jajca ločimo, nato iz beljakov stepemo sneg, rumenjakom pa dodamo sladkor in stepamo, da nastane svetlo rumena krema, v katero počasi vmešamo vse druge sestavine, razen čokolade v prahu.
3. Maso ločimo na dva dela. V enega vmešamo čokolado v prahu.
4. Nato vlijemo belo testo na eno stran pekača, na drugo pa temno in z vilicami rahlo premešamo, da dobimo marmorni vzorec. Pečemo 30 minut, nato ohladimo.
5. Za sirup z rozinami pomešamo vse sestavine v kozici in zavremo, nato odstavimo in pustimo, da se ohladi.
6. Za vaniljevo kremo segrejemo tri četrt mleka, preostalo pa pomešamo s praškom za puding, sladkorjem in rumenjaki. Ko mleko zavre, vlijemo vanj pripravljeno mešanico in skuhamo kremo, ki jo nato ohladimo (vsake toliko jo premešamo).
7. Grmado sestavimo v plasteh, najbolje v skledo ali lep starinski jušnik: začnemo z biskvitom, ki ga kar sproti natrgamo in nato polijemo s sirupom, potresemo mlete orehe in prekrijemo z vaniljevo kremo. Tako plastimo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Končamo z vaniljevo kremo, po kateri potresemo mlete orehe. Postavimo v hladilnik.
8. Serviramo tako, da z žlico zajamemo iz sklede grmado in jo okrasimo s stepeno sladko smetano.
Priporočamo še: Buhtlji, ki so kot oblački
Datum Objave: 30.8.2021 ob 08:08