Bobi

To so krapi, močnata jed, ki so jo postregli po pripravljanju stelje. Bili so zadnji priboljšek na večerji, nato je sledil ples.

Sestavine

Testo
– 500 g pšenične moke, 30 g kvasa
– 2,5–3 dl mlačne vode ali mlačnega mleka
– jajce, 10 g soli, maščoba za cvrtje

Preliv
– 2,5 dl žganja, 2,5 dl vode, med po okusu

Priprava

1. Moko vsujemo v posodo, naredimo jamico. Kvas posebej zdrobimo, zmešamo z vodo in vlijemo v jamico, rahlo zmešamo z moko in pustimo, da vzhaja.

2. Ko kvas »shodi«, dodamo jajce in z mlačno vodo ali mlekom zgnetemo testo. Pustimo, da še enkrat vzhaja.

3. Bobe oblikujemo na roke, tako da koščke testa med dlanmi zavrtimo v majhne, kot oreh velike kroglice. Pustimo jih, da spet vzhajajo, in potem ocvremo v segreti maščobi.

4. Skuhamo vodo in med ter dodamo žganje, pustimo, da se ohladi, in še mlačno tekočino polijemo po bobih, da se je napijejo.

Namig: V Libeličah rečejo, da so bobi veliki kot orehi. Ne gre za miške ali mini krofe, temveč krape, drobno pečenje. »Krof je že meščanska različica preprostega cvrtja boljšega vzhajanega testa, kot je bil v kmečki kuhinji krap. Krofi so praviloma polnjeni, krapi niso,« razloži etnologinja.
Preberite še: Pomarančni kolač

Fotografija: Tomo Jeseničnik za Koroški pokrajinski muzej

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed