Borovničev kolač z orehi

Gozdovi so že »obrodili«, zato danes pečemo preprost, sočen kolač s svežimi borovnicami.

Zraven se odlično podajo hladen jogurt, sladka smetana ali vaniljev sladoled. Pripravite pekač premera 19 cm.

Sestavine

– 170–180 g bele moke, 70 g mletih orehov
– žlička pecilnega praška, 1/2 žlice sode bikarbone
– 200 g kisle smetane, 2 žlici olja, 80 g sladkorja, 0,5 dl mleka
– žlička limonine lupinice, 1/2 žličke vanilje v prahu
– žlica limoninega soka, 70 g svežih borovnic

Priprava

1. V večji posodi zmešamo moko, mlete orehe, pecilni prašek, sodo.

2. Posebej dobro zmešamo kislo smetano, olje, naribano limonino lupinico, vaniljo, sladkor, limonin sok in mleko.

3. Mokre sestavine pretresemo k suhim in dobro premešamo. Narahlo dodamo še sveže borovnice, nato zmes predevamo v pekač in poravnamo z žlico. Posujemo z mletimi orehi, žlico rjavega sladkorja in nalistanimi mandlji.

4. Pečemo pri 180 stopinjah Celzija 45–50 minut. Po 35 minutah peke kolač pokrijemo z aluminijasto folijo.

5. Pečenega ohladimo, narežemo na koščke in postrežemo.

Namig: Kolač pred rezanjem vsaj malo ohladimo, saj je krhek in sočen. Pomembno za alergike: ne vsebuje jajc.
Preberite tudi: Razlog, zakaj so borovnice posute z belim prahom

Recept in fotografija: Ana Bulat

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed